Az alváshiány hatására több kalória kell...

"Zsír" - Minél kevesebbet alszunk, annál kövérebbek leszünk

Nem éri meg játszadozni a kevés alvással. Az alváshiány hatására az ember képes 500 kalóriával többet megenni naponta, mint amennyi egészséges és kielégítő lenne.

2012.03.17 08:55ma.hu

Minél kevesebbet alszunk, annál többet hízunk - a fáradtság arra késztet, hogy többet együnk - állapították meg kutatók.

Amennyiben az alváshiány következtében egész nap fáradtnak érezni magunkat még nem elég büntetés, a pihentető alvás kihagyása elhízáshoz vezethet.

A Minnesotai, Rochesteri Mayo klinika kutatói felfedezték, hogy alváshiánnyal küzdő önkénteseik több kalóriát fogyasztanak. 17 átlagos, egészséges fiatal férfit és nőt tanulmányoztak, 8 estén keresztül: a résztvevők fele eleget aludt, másik felük azonban a normális alvásigényének csak kétharmadát alhatta végig.

A tanulmány ideje alatt annyit ehettek, amennyit csak akartak.

Virend Somers kutató elmondta: tesztelték, megváltoztatja-e az alvás hiánya a leptin és ghrelin hormon szintjét (melyek az étvággyal állnak összefüggésben), emelve az étel mennyiségét, amelyet a résztvevők magukhoz vesznek, és hatással van-e az elégetett energia mennyiségére.

Az alváshiányos csoportban levő fiatalok, akik egy órával és 20 perccel kevesebbet alhattak, mint a kontrollcsoport tagjai, minden nap átlagosan 549 kalóriával többet ettek, mint ők...

Eközben a felhasznált energia mennyisége nem változott a két csoport tagjainál. Vagyis akik kevesebbet aludtak, nem égettek extra kalóriát sem.

Az alváshiány egyre növekvő probléma. A felnőtt emberek 28 százaléka számol be arról, hogy 6, vagy ennél kevesebb órát alszik éjszakánként - mondta el Andrew D. Calvin társkutató a Mayo Klinikáról.

Miközben azonban az alváshiány jelentős szerepet játszhat az elhízásban és tulajdonképpen annak könnyen megelőzhető oka, hozzá kell tenni, hogy a Mayo klinika tanulmánya nem volt nagyszabású.

"Nagyobb tanulmányok elvégzése az emberek saját, otthoni környezetében segíthetnek alátámasztani a felfedezést"
- mondta el Andrew D. Calvin.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.