Nemcsak az elhízáshoz köthető a szénsavas bambi

A cukros üdítőital szívünket is veszélybe sodorja?

Nem újdonság, hogy a szénsavas és cukros italok üres kalóriáikkal elhízáshoz vezethetnek, arra azonban a kutatók csak most jöttek rá, hogy a szívet is veszélyeztethetik.

2012.03.14 14:23ma.hu

Hosszú ideje nem titok: az üres kalóriák, melyek a szénsavas- és a cukros italokban megtalálhatók, összefüggésbe hozhatók a hízással és az elhízással. Egy új tanulmány azonban rámutat, hogy károsak lehetnek a szívünkre is, még ha súlygyarapodást nem is okoznak.

A tanulmány közel 43 ezer férfit vett górcső alá, átlagosan 22 évesek voltak. Kiderült, hogy akik közülük egy, 3,4 dl cukros italt fogyasztott naponta, 20 százalékkal esélyesebb volt a szívrohamra - amely lehetett halálos is -, mint azok a férfiak, akik nem ittak ilyesmit.

Az összefüggés nem magyarázható csupán az elhízással vagy a plusz kilókkal. A kutatók ugyanis számításba vették a férfiak testtömegindexét (BMI), tejtermék-fogyasztási szokásaikat, azt, hogy mennyit mozognak, valamint a családjukban előfordult szívproblémás eseteket is.

A cukros, szénsavas italok fogyasztása, úgy tűnik, mindezektől függetlenül kockázatos - mondta el Frank Hu, a bostoni Harvard egészségügyi iskola táplálkozási és járványtani professzora.

Ugyanakkor a mesterségesen édesített italok fogyasztása nem köthető a szívrohamhoz, mint azt korábbi tanulmányok mutatták. Valamint, csupán a napi vagy szinte napi cukros-szénsavas üdítőfogyasztás emeli a szívinfarktus kockázatát.

A Circulation szaklapban közzétett tanulmány arra is rávilágít, hogy a testtömeg mellett számos tényező, illetve tényezők keveredése lehetséges, amely megmagyarázhatja a felfedezést.

Például, hogy a cukros üdítők köthetők a magas triglyceridszinthez és az alacsonyabb "jó" koleszterin szinthez (HDL), amely növelheti a szívroham esélyét anélkül, hogy mindezt elhízás kísérné.

Az is valószínű, hogy a cukros üdítők hozzájárulnak gyulladások kialakulásához, az immunrendszer válasza pedig részt vesz az szívbetegség és az inzulinrezisztancia kialakításában is, mely a legfőbb rizikófaktor a 2-es típusú diabétesz jelentkezéséhez.

Harmadszor, a cukros italok fogyasztását összefüggésbe hozzák a hasi zsír felhalmozódásával, amely akkor is növeli a szívroham kockázatát, ha valaki nem elhízott.

A fentiekhez hozzá kell tenni, hogy a tanulmánynak vannak korlátai. Elsősorban az, hogy a kutatók négyévente mérték fel a cukros üdítőital-fogyasztást, élelmiszerekre vonatkozó kérdőíveken keresztül. Bár ez egy gyakori módszer, mégiscsak a résztvevők memóriájára támaszkodik, ennélfogva nem biztos, hogy pontos.

Továbbá a kutatás csak része egy folyamatban levő tanulmánynak - tehát jelenleg csak annyi bizonyos, hogy a cukros üdítőitalok ártalmasak az egészségünkre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.