Akár mérgező is lehet?

3 megdöbbentő tény: most már biztos kihagyjuk a szénsavat...

Már egy ideje tudhatjuk, hogy nem előnyös a számunkra, sőt. Ám az alábbi három tény segíthet abban, hogy valóban minimálisra csökkentsük a szénsavas ital fogyasztását.

2012.01.25 18:55ma.hu

Szinte már az ellenségünknek tekinthetőek manapság a szénsavas italok - az évek során egyre inkább okolhatók lettek az elhízásért és a szívproblémák növekedéséért. Több elrettentő cikk is született már arról, miért érdemes elkerülnünk a szénsavas italok fogyasztását. De valószínűleg nem elég.

A nyilvánvaló hátrányokon túl a szénsavas italok rejtett fenyegetéseket is hordoznak.

1. Láthatatlan zsírt építenek a szerveink köré

Dán kutatók felfedezték, hogy a nem diétás szénsavas italok fogyasztása drámai mértékben emeli a veszélyes rejtett zsírok jelenlétét. Tanulmányukban arra kérték a résztvevőket, hogy igyanak 50 százalékos glükóz- és ugyanennyi fruktóztartalmú szénsavas italt, tejet, (amely a kalória tekintetében egy átlagos szénsavas italnak megfelelő), diétás kólát vagy vizet 6 hónapon át.

A kutatók szerint, míg a teljes zsírtömeg változatlan maradt, a valódi zsírnövekedés a szem számára láthatatlan volt. Aki a szokásos kólát fogyasztotta, annál 132-142 százalékos növekedés volt megfigyelhető a máj zsírját illetően, más szerveknél 30 százalékos emelkedést tapasztaltak. 11 százalékos növekedés volt megállapítható a koleszterinszintben is.

2. Egyesek mérgező égésgátlókat tartalmaznak

Néhány szénsavas ital toxikus égésgátló vegyi összetevőt tartalmaz, hogy elválassza a mesterséges ízesítőtől a többi folyadékot. A brómozott növényi olaj, amely BVO-ként van feltüntetve a szénsavas és sport italokon, akár brómméregzést is okozhat, bőrelváltozásokat és memóriavesztést, valamint idegrendszeri rendellenességeket.

3. Részt veszünk a bolygó egyik legnagyobb tudományos kísérletében?

Sok szénsavas italt - különösen Amerikában - magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesítenek. Ez egy szívre káros mesterséges vegyület, melyet főként genetikailag módosított kukoricából nyernek. A technológiát csak az 1990-es években vezették be.

Hosszútávú egészségügyi hatásait nem ismerjük, mert biztonságosságukat illetően sosem készült alapos teszt. Egyes kutatók szerint a GE technológia károsítja emésztésünket, köthető az öregedéshez, sőt még a terméketlenséghez is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.