Krónikus vesebetegséget okozhatnak

Felgyorsítják az öregedést a szénsavas üdítők

Még egy ok, hogy leszokjunk az üdítőitalokról: a FASEB Journal folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az üdítőkben és a feldolgozott élelmiszerekben megtalálható foszfátok felgyorsítják az öregedést.

2010.11.08 11:36medipress.hu

"Az embereknek egészséges étrendre van szükségük, a hosszú és egészséges élet szempontjából pedig meg kell tartani a foszfátok egyensúlyát" - mondta el Dr. M. Shawkat Razzaque, a Harvard Egyetem kutatója.

Razzaque és munkatársai három csoport egéren vizsgálta a magas foszfátszint hatásait. Az első csoport egereinél hiányzott a klotho elnevezésű gén, ennek hatására foszfátszintjük jelentősen megemelkedett.

Ezek az állatok 8-15 hét alatt elpusztultak. A második csoportban a klotho gén mellett egy másik gén (NaPi2a) is hiányzott, mely hiányában a foszfátszint csökken - ezek az egerek 20 hétig maradtak életben, míg a harmadik csoportban mindkét gén hiánya mellett az állatokat magas foszfáttartalmú étrenden tartották, ezek 15 hét alatt pusztultak el.

Ez azt sugallja, hogy a foszfát mérgező hatású az egerekre nézve és ez valószínűleg más emlősökben, így az emberben is így van.

"Világszerte számos ember üdítőitalok fogyasztásával visz be koffeint, azonban ezzel foszfátot is fogyasztanak" - nyilatkozta Dr. Gerald Weissmann, a folyóirat főszerkesztője.

"A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a foszfátegyensúly befolyásolja az öregedési folyamatot, így ne vigyük túlzásba a gyorskaják fogyasztását."

Öt érv a szénsavas üdítők ellen

1. Csontritkulás

Bár még az orvosok is vitatják a pontos okát, abban mégis egyetértenek, hogy a szénsavas italok fogyasztása károsan hat a csontokra, sőt, egyesek szerint csontritkuláshoz is vezethet. Ha félted a csontjaidat, igyál inkább vizet, vagy kalciumban gazdag tejet.

2. Cukorbetegség

Tanulmányok bizonyítják, hogy már napi egy kóla elfogyasztása is növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

3. Fogszuvasodás

Nem kell orvosnak lennünk ahhoz, hogy tudjuk, a szénsav nem a legjobb a fogainknak. A szénsavas italok ugyanis a savas hatásuk miatt nagyon hamar károsíthatják a fogzománcot. Ha néha mégis ellenállhatatlan késztetést érzel, hogy ilyen üdítőket igyál, idd szívószállal! Így nem csak a szájfényedet, hanem a fogaid épségét is megóvhatod.

4. Cukor, cukor cukor

Valószínűleg te sem szeretnéd, ha az energiaszinted egész nap hullámozna, pedig ezek az italok a cukortartalmukkal egy igazi energia-hullámvasútra ültetnek fel. Ráadásul ez alól a diétás üdítők sem kivételek.

5. Az édes íz csapdája


Szomjas vagy? Igyál inkább szénsavmentes vizet! Gondoltad volna, hogy az édes üdítőket azért találták ki a gyártók, hogy egyre többet és többet fogyasszunk belőle? Pedig pontosan ez a helyzet, hiszen az édes íztől csak még szomjasabbak leszünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.