A szénsavas üdítőitalokról

A kóla károsítja a vesét?

Régóta ismert tény tudományos körökben, hogy a szénsavas üdítőitalok növelik a cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

2008.02.26 08:19ideal.hu

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek (National Health Institutes – NIH) nevű amerikai szervezet most arra volt kíváncsi, hogy a kóla árt-e a vesének, illetve a vesére nézve ártalmasabb-e más szénsavas üdítőknél. Köztudott, hogy a kóla nagy mennyiségben tartalmaz foszforsavat, amit korábban már összefüggésbe hoztak a csontok kalciumvesztésével, illetve a vesekő és egyéb veseproblémák kialakulásával is. Az utóbbit azonban, vagyis a vesére gyakorolt ártalmas hatást, tudományos kísérletekkel eddig nem sikerült egyértelműen bebizonyítani.

Az Epidemiológia című amerikai folyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy az NIH kutatói 465 krónikus vesebetegségben szenvedő, illetve 467 egészséges embert vizsgáltak, és minden egyéb rizikótényezőt kizárva megállapították, hogy azoknál, akik több mint két pohár kólát ittak naponta (akár hagyományosat, akár mesterséges édesítőszerrel készült változatot) kétszeresére növekedett a krónikus vesebetegség kialakulásának esélye. Ugyanakkor az egyéb szénsavas üdítőknél ez a növekedés nem volt kimutatható.

A tanulmány szerzői szerint további kutatásokra van szükség a kóla és a vesebetegség összefüggésével kapcsolatban, de az eredményeik alátámasztották, hogy amellett, hogy a kólában lévő foszforsav csökkenti a csontokban lévő kalcium mennyiségét, ez az ital még a vesekő kialakulását is elősegíti, illetve egyéb vesebántalmakat is okozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.