Szénsavas italok átka

A kóla árthat a csontnak

Napi egy-két kóla elfogyasztása ártalmatlannnak tűnhet, azonban a legújabb kutatási eredmények alapján károsítja a csontokat. A folyamat nem minden részlete tisztázott, de a szakemberek biztosak abban, hogy a szénsavas üdítőitalok - leginkább a kóla - számos módon hat a csontokra.

2008.04.30 16:30medipress.hu

Az egyik magyarázat szerint a kóla fogyasztása az egészséges italok (pl. tej, kalciummal dúsított gyümölcslevek) rovására történik, ezáltal egyszerűen ezek az emberek nem jutnak megfelelő mennyiségű D vitaminhoz és kalciumhoz. A másik lehetőség, hogy a kólában lévő koffein a felelős, ugyanis a koffein és a csontritkulás kapcsolata már eddig is ismert volt. A harmadik lehetséges magyarázat a kóla egyik alapanyagára, a foszforsavra koncentrál.

A szervezet a foszforsavat kálciummal próbálja kompenzálni. Amennyiben nem áll elegendő kálcium rendelkezésre, akkor a csontokban lévő kálciumot használja. „A tej is tartalmaz foszforsavat, ám található benne kalcium és D vitamin is. A szénsavas italokban viszont a foszforsav mellett nem találjuk meg ezeket az anyagokat, így a túlzott fogyasztásuk csontritkuláshoz vezethet” - fejtette ki Dr. Primal Kaur, a philadelphiai Csontritkulás Központ Igazgatója. Az alacsony kalcium szint csontritkuláshoz vezet, amely a csontok gyengülése révén emeli a törések kockázatát.

A betegségben az amerikai lakosság több mint a fele (főleg a menopausa után lévő nők) érintett. A 2500 ember bevonásával zajló vizsgálat eredményei alapján a heti 5 szénsavas üdítőt (melyből 4 kóla volt) fogyasztó nők csontsűrűsége a kortól, a kalcium és a D vitamin beviteltől függetlenül alacsonyabb volt. A koffeinmentes kóla esetében kisebb volt a hatás, viszont a cukormentes kólák ugyanakkora problémát okoztak, mint a hagyományos kólaízű italok.

A férfiak körében nem találtak kaocsolatot a kólafogyasztás és a csontritkulás között. „A mértékletesség nagyon fontos” – hívta fel a figylemet Dr. Kaur – „nem kell teljesen száműzni ezekek az italokat, viszont érdemes a fogyasztásukat heti egy-két pohárra korlátozni.” Emellett a megfelelő napi kalcium és D vitamin bevitele is elengedhetetlen. Az egyéni igények megállapítása érdekéban érdemes a háziorvos véleményét kikérni. Azonban akiknek az étrendje kevesebb, mint 1000-1200 mg kálcimot tartalmaz szükséges lenne az ásványi anyag pótlása.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.