Napi két doboz már ártalmas lehet?

Csínján a szénsavas üdítőkkel! - Vesebaj rizikóját növelik fiatal nőkben

A napi két doboz szénsavas üdítőt vagy többet fogyasztó nők kétszer nagyobb valószínűséggel mutatják korai stádiumú vesebaj jeleit, derült ki egy friss tanulmányból.

2009.02.15 11:35medipress.hu

Mindemellett férfiak és cukormentes üdítőt fogyasztók esetében a kockázat nem nőtt, mondta a kutatást vezető David Shoham a Loyolai Egyetem Egészségügyi Szervezetétől.

A kutatók 9358 amerikai lakos felnőtt reprezentatív mintáit vizsgálták a Nemzetközi Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adatai alapján. A felmérés vizeletmintákat és az alany táplálkozási szokásait vizsgáló kérdőíveket tartalmazott.

Azok a nők, akik bevallásuk szerint két vagy doboz üdítőt fogyasztottak az elmúlt huszonnégy órában 1,86-szor nagyobb valószínűséggel voltak albuminuriásak, mely a korai stádiumú vesbaj legfőbb indikátora.

Az albuminuria az albumin nevű fehérje megjelenése a vizeletben. Mivel normálisan a vesék a nagy molekulatömegű anyagokat, így az albumint sem engedik át, a fehérje megjelenése a vizeletben vesekárosodás következménye lehet.

A populáció 11%-a albuminuriás. Azok közt akik napi két vagy több doboz üdítőt fogyasztanak, 17 % az albuminuria előfordulása, derült ki a tanulmányból.

Tisztázatlan, hogy a szénsavas üdítők nagy mennyiségű fogyasztása miért csak a nőket érinti. Lehetséges, hogy eddig fel nem tárt összefüggés van a nagy mennyiségű üdítőital és a vesekárosodás közt.

Az elmúlt években a diabétesz, az elhízás és a vese megbetegedések száma párhuzamosan nőtt a magas fruktóz tartalmú szirupok fogyasztásával, melyek a legtöbb üdítő édesítőszerei.

Shoham és társai további vizsgálatok sorát tervezik, hogy kiderítsék a megnőtt kockázat a vesekárosodás kialakulására mennyiben függ a fruktóz szirupoktól, a fokozott cukorfelvételtől, életviteltől vagy egyéb tényezőktől. Amerikában kb. huszonhat millió felnőtt szenved krónikus vesebajtól.

A vesebetegséghez társul tünetek a fáradtság, étvágytalanság, alvásproblémák, koncentrációs nehézségek és a duzzadt lábak.

A vesebaj továbbá magas vérnyomáshoz, vérszegénységhez, idegkárosodáshoz, gyenge csontokhoz valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.