Így gyógyítsuk szénsav-függésünket...

Tudtad, mennyit kell lapátolni egy kóla leküzdéséhez?

Tudtuk, mennyi ideig kellene fát vágnunk, lapátolnunk, vagy ugrálnunk, ha le akarjuk dolgozni az imént elfogyasztott kis üveg kólát? Még mindig olyan vonzó...?

2012.01.03 16:55ma.hu

Az emberek kevésbé engednek meg maguknak egészségtelen, magas kalória-tartalmú italokat, ha "lefordítják" számukra, mennyi fizikai aktivitást kellene ahhoz elvégezniük, hogy hatását ledolgozzák - mutatta ki egy új amerikai tanulmány.

Az American Journal of Public Health szaklapban megjelent írás szerint a tinédzserek, akik számára nyilvánvalóvá tették, milyen és mennyi fizikai aktivitással kompenzálható egy-egy cukros üdítőital elfogyasztása, kevésbé vásárolták meg az üdítőket.

Nemigen van az embereknek érzékük ahhoz, hogy megítéljék, mennyi kalóriára van egy nap szükségük. Ezért ha "lefordítjuk" az ételek-italok kalóriatartalmát a kompenzálásukhoz szükséges fizikai aktivitásra, az többet jelent számukra, mint ha kalóriákat számolgatnának.

Jobban meggondolják, melyik italt, ételt válasszák - mondta el Sara Bleich PhD., tanulmányvezető, a John Hopkins egészségügyi iskola professzor-asszisztense.

Egy kis üveg kóla illetve ahhoz hasonló, cukros üdítő ledolgozásához nagyjából a következőket kellene tenni, vagy-vagy alapon:

- Mosogatás vagy bevásárlás 76 percen át
- Egykerekűzni vagy ereszcsatornát tisztítani 35 percen át
- Táncos aerbikot végezni vagy fát vágni 29 percig
- Lapátolni vagy síelni 25 percen át
- Bokszolni vagy ugrálni 15 percig

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.