Nem sok különbség a szénsavazó és az alkesz közt?

Napi egy doboz diétás szénsavas ital is stroke-ot okozhat!

Csupán egy doboz szénsavas ital, még ha diétás is, jelentősen emeli a szívroham és a stroke kockázatát. Ráadásul hosszútávon májkárosodást is okozhat - az alkoholizmushoz hasonlóan!

2012.02.02 14:25ma.hu

Meghökkentő: napi egy diétás szénsavas ital elfogyasztása növeli a szívroham vagy a stroke rizikóját - adta hírül egy új kutatás. A felfedezés szerint az egészségesebbnek tartott szénsavas italok, mint a limonádé és a light kóla, emelik a májkárosodás esélyét is, de károsodhat a szív és cukorbetegséget is okozhatnak.

A Miami Miller egészségügyi iskola és a Columbia egyetem kutatói állítják: akik diétás szénsavas italokat isznak, 43 százalékkal (!) növelik a szívroham, az érbetegség és a stroke valószínűségét, mint akik nem fogyasztanak ilyet.

Korábbi szénsavas ital-analízisek kimutatták, hogy ezek az italok - melyek jelentős mennyiségben tartalmaznak mesterséges édesítőszereket -, olyan májkárosodást okozhatnak, amilyen a krónikus alkoholistáknál tapasztalható.

A diétásként feltüntetett szénsavas üdítőkről az emberek úgy gondolják, ezek egészségesebb választások, mert kevesebb bennük a kalória. Ám az egészségügyi előnyök homályban maradnak, sőt, egyes kutatások szerint ezek az üdítők csak növelik az ember étvágyát.

Egy amerikai tanulmány 2,564 emberen tanulmányozta a szénsavas üdítők és diétás változataik hatását egy 10 éves periódusban, a stroke-kal, szívrohammal- és érrendszeri halállal összefüggésben.

Akik rendszeresen itták a diétás szénsavas italokat, 43 százalékkal nagyobb valószínűséggel küzdöttek érrendszeri megbetegedéssel, miután metabolikus szindróma, diabétesz és magas vérnyomás már kialakult náluk.

Potenciálisan összefüggés van a napi diétás szénsavas ital fogyasztása és az érrendszeri problémák között, de tisztázatlan, hogy miért. További vizsgálatokra van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.