Ford Transitok Romániából

Transit Connectek készülnek majd a román Ford-üzemben

A Ford új romániai üzemében Craiovában a Transit Connect modellt tervezi összeszerelni. A könnyű áruszállító jármű a jövő év közepétől lesz kapható a romániai piacon - jelentette be a Ford Europa vezérigazgatója John Fleming Craiovában a szerződés aláírása alkalmából, amellyel a romániai üzem 72,4 százalékos tulajdonrésze került a Ford tulajdonába.

2008.03.25 08:58MTI

Az üzemben 2010-től egy az európai piacra szánt kisautót is gyártanak majd. "Nem a Ford Fiestáról van szó, hanem egy teljesen új modellről, amelyek kizárólag Romániában gyártunk" - tette hozzá az igazgató.

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök Románia stratégiai partnereként üdvözölte a Ford autógyárat. "A második nagy autógyártó konszernnek köszönhetően - a Renault után, amely Pitestiben gyártja a Dacia Logant - Románia Délkelet-Európa legjelentősebb autógyártójává léphetett előre" - hangsúlyozta ki.

A Ford tavaly szeptemberben vásárolta meg az autógyártó üzem 72,4 százalékos részesedését 57 millió euróért. A tényleges tulajdonba vétel azonban Brüsszel vizsgálatai miatt elhúzódott. Brüsszel szerint Románia áron alul kínálta fel a Fordnak az üzemet azzal a feltétellel, hogy megtartja annak mind a 3900 alkalmazottját és ezzel burkolt állami támogatást nyújtott a beruházáshoz. Ennek kiegyenlítésére a Fordnak további 27 millió eurót kell fizetnie a román államnak.

A privatizációs szerződésben az autógyár egyebek között 675 millió eurós közvetlen tőkebefektetés mellett kötelezte el magát az egykori Daewoo üzem modernizálására. Az amerikai autógyártó konszern négy éven belül évi 200 ezer egységre növeli az üzem termelését.

A craiovai autógyártó üzem a kilencvenes években került a dél-koreai Daewoo tulajdonába. A Daewoo pénzügyi nehézségei miatt a román kormány az üzemet visszavásárolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.