Matricázni fognak Szlovéniában

Matricára váltanak a személyautóknál Romániában

Szlovéniában autópálya-matricát vezetnek be a személyautók számára, míg a teherjárművek továbbra is az ellenőrző állomásoknál fizetik az autópályadíjat. A szlovén kormány csütörtöki döntése nyomán két héten belül határoznak a matricák bevezetésének pontos idejéről, valamint a matricák árairól.

2008.03.07 19:20MTI

A matricarendszer az osztrák mintát követi. A szlovén kormány tervei szerint a 3,5 tonna összsúlyú teherjárművek számára jövő év augusztusig kell a műholdas ellenőrzőrendszer bevezetni, minden más jármű számára 2010 végéig.

Egyes előzetes számítások szerint az éves matrica 120-150 euróba kerülne, és várakozások szerint legalább a szlovén autósok 60 százaléka ezt használná. A DARS autópálya-üzemeltető társaság csak ebben az esetben tudná bevételeiből adósságait fizetni. Jelenleg a DARS adóssága 3,4 milliárd euró, és még az autópálya-rendszer teljes kiépítésének befejeztéig 1,1 milliárd euró hitelt kell felvennie.

Jelenleg a szlovéniai autópályákon 27 ellenőrző állomásnál lehet díjat fizetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.