A román sztrádák is drágák

Negyvenötmillió euró egy kilométer romániai autópályáért

Negyvenötmillió euróba kerülhet egy kilométer autópálya a romániai Brassó (Brasov) és Comarnic között - adta hírül csütörtökön a Cotidianul című napilap. Az újság szerint a brit Atkins tanácsadó cég által elkészített tanulmány szerint a Bukarest és Brassó közötti autópálya utolsó szakaszának költségei elérik a 2,6 milliárd eurót.

2008.02.29 12:25MTI

Ez azt jelenti, hogy egy kilométer 45 millió euróba kerülhet. Az újság szerint a romániai autópályák, országutak kezelésével és építésével megbízott állami vállalat (CNADNR) már elfogadta a tanulmányt.

A román állam koncesszió alapján építtetné meg az autópályát. Dorin Debucean, a CNADNR vezérigazgató-helyettese korábban elmondta a román sajtónak, hogy a projektet finanszírozó vállalat a koncessziós szerződés értelmében 25-30 évig rendelkezhet az autópályadíjból származó bevételek fölött.

Eddig tizenkét konzorcium jelezte érdeklődését koncessziós szerződés megkötése iránt, a társaságok között szerepel a Vegyépszer is. A kivitelezőt még nem választották ki. A tervek szerint az autópálya építése már az idén elkezdődik, a munkálatok 2012-ben fejeződnek be.

A lap - amely csillagászatinak nevezi a britek által kimutatott összeget - megállapítja: ilyen költségek mellett nem valószínű, hogy nyereséges lesz a projekt, ugyanis az építtetőnek nyolc euró értékű autópályadíjat kell kiszabnia a mindössze 57 kilométer hosszú szakaszra. A lap szerint ez a legtöbb gépkocsivezetőt arra kényszeríti majd, hogy inkább a jelenlegi, alsóbb rendű országutat válassza majd.

A Cotidianul szerint a projekt tervezői azzal indokolják a magas költséget, hogy az autópálya nyomvonala hegyvidéken halad át, így számos viaduktot és hidat kell építeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.