Autó helyett kárpótlás

Kárpótlást kapnak a romániai autótakarék-jegyzők

Mintegy 40 ezer személy kaphat fejenként átlagban 5500 euró értékű kárpótlást a Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) román takarékpénztártól, ahova 1992 előtt személygépkocsi vásárlásra fizettek be - adta hírül a keddi román sajtó.

2008.02.27 08:35MTI

A román kormány a pénzintézet vezetőségével úgy döntött, hogy az érintettek március 3-tól jelentkezhetnek a CEC romániai kirendeltségeinél, ahol fel kell mutatniuk a kárvallottságukat bizonyító eredeti iratokat.

Romániában 1966 és 1992 között román gyártmányú Dacia, ARO és Oltcit személygépkocsik vásárlására lehetett befizetni, s aki ezt megtette, felkerült egy várakozási listára. Mintegy 40 ezer személy számításait azonban áthúzta a rendszerváltás, s a pénzük elúszott.

A bukaresti kormány most ezt az igazságtalanságot próbálja jóvátenni. Korábban értékpapírokban és két részletben történő kárpótlásról is szó volt, de végül az erről elfogadott jogszabály a lehető legkedvezőbben rendelkezik. Így az érintettek az idén december 21-én kapják meg készpénzben és egyszerre az átlagban 5500 euró értékű kárpótlást.

Radu Ghetea, a CEC vezérigazgatója elmondta: megállapodást kötöttek a romániai közjegyzők egyesületével is, s ennek értelmében a közjegyzők ingyen segítik majd az embereket a kárpótláshoz szükséges akták összeállításával. A vezérigazgató hangsúlyozta: azért döntöttek így, mert a kárpótlandó személyek között sok az idős.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.