A román regadó sem EU-konform?

El akarják töröltetni a román regisztrációs adót

A regisztrációs adó eltörlését és a lakosság által eddig befizetett illeték visszaadását kéri Traian Basescu román államfő Calin Popescu Tariceanu miniszterelnöktől. Szerinte az egy éve létező törvény nem EU-konform. Hallottunk már ilyesmit...

2008.03.12 09:40MTI

Románia első embere kedden intézett levelet a kormányfőhöz, kérve: sürgősségi kormányrendelettel azonnal módosítsa az adótörvénykönyvet úgy, hogy töröljék el a 2007. január 1-je óta érvényben lévő regisztrációs adót. A regisztrációs adót az importált járművekre vetik ki, újakra és használtakra, de a használt autóknál az adó növekszik a jármű kora és szennyezőképessége szerint.

Az államfő szerint az adó ellentétben áll az Európai Unió vámszabályaival, és ezt a román bíróságok már megerősítették. Az államfő ezzel arra utalt, hogy eddig több olyan bírósági döntés született, amely az adó megtérítésére kötelezi az államot azoknak a személyeknek, akik a bírósághoz fordultak.

A kormányfő - akinek évek óta Basescu a fő politikai ellenfele - nem hajlandó eleget tenni az államfői kérésnek. Rámutatott: Romániának olyan államfőre van szüksége, aki megérti a regisztrációs adó fontosságát. Hangsúlyozta: az adó fő célja az, hogy gátat szabjon a környezetet szennyező használt gépkocsik tömeges importjának. Emellett a kormányfő szerint az adó ösztönzi a romániai járműiparba való beruházásokat is.

A kormány az idei év elején módosítani akarta a 2007 elejétől érvényben lévő adóértékeket. Ezek azonban akkora elégedetlenséget váltottak ki, hogy lemondtak róla. A kabinet éppen most dolgoz ki egy harmadik változatot. Tariceanu korábban közölte, hogy az adóértékeket az autók által kibocsátott széndioxid-mennyiség függvényében alakítják majd át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.