2009-től jönnek a román Fordok

Jövőre kezdi a Ford a román termelést

A Ford várhatóan 2009 első felében kezdi el termelését Romániában, miután megvásárolta az Automobile Craiova gyárat, mondta John Fleming, a Ford Motor Company elnöke. Az amerikai autógyár vezetőjét a Ziarul Financiar című bukaresti gazdasági napilap idézi.

2008.03.06 08:35MTI

Fleming közölte, hogy a Ford visszafizeti az Európai Bizottság által jogellenes állami segélynek nyilvánított 27 millió eurót.

Brüsszel azt követően vizsgálta meg az ügyet, hogy a román kormány meghirdette a craiovai gyár privatizációját. Egyedül a Ford jelentkezett, és a felek egyezsége szerint a román állam elengedett a gyár árából, de ezért cserébe a termeléssel és az egykori gyár alkalmazottainak megtartásához fűződő feltételeket szabott. Ezt kifogásolta Brüsszel, és elrendelte, hogy a román állam hajtson be 27 millió eurót a Fordtól.

Közben a román képviselőház is áldását adta arra a törvénytervezetre, amely jóváhagyta a privatizációs szerződést, és ezzel elhárult minden akadály az elől, hogy a román gyár a Fordé legyen.

A tervek szerint március végéig az amerikai autógyár hivatalosan is a részvények többségének birtokába kerül a privatizációs folyamat lezárulása nyomán. A Ford 675 millió eurót tervez beruházni a craiovai gyárba, ahol két fajta modellt gyárt majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.