Pszichiátriai kezelés is kell a rabnak

Elutasították a fagylaltos gyilkos kérését: nem mehet haza

Az osztrák bíróság ítélte el még 2008-ban a férje meggyilkolásáért a nőt, de mivel spanyol állampolgár, most kérvényt nyújtott be, hogy egy otthoni börtönben folytathassa büntetését.

2014.02.20 16:31ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

Négy évig teljes titokban tudta tartani a gyilkosságokat egy spanyol nő, ám 2012-ben egy építkezés során előkerültek a megölt áldozatok maradványai, és már nem lehetett tovább tagadni, Estibaliz C.-t elítélte az osztrák bíróság. A nő ugyanis 2008-ban a bécsi Miedling kerületben lőtte le férjét és egy barátját, majd négy évre rá "a fagylaltozós gyilkos" néven híresült el, mert a tulajdonában álló fagyizó alatt rejtette el a lefejezett és feldarabolt testrészeket.

A bíróság az orvosi szakvéleményeket is figyelembe véve úgy látta, hogy a nő mindössze 30 százalékosan volt az ítélőképessége birtokában a gyilkosságok elkövetésekor, ezért az ellene kiszabott büntetést börtön helyett egy szigorúan őrzött pszichiátriai intézetben kell letöltenie. Csakhogy mire elkapták őt a nyomozók, már egy másik férfitól teherbe esett és rabsága elején egy kisfiút hozott a világra, aki most kétéves, és a nagyszüleivel él Spanyolországban.

Emiatt nyújtott be a nő kérvényt, hogy helyezzék őt át egy spanyol intézménybe, ahol gyakrabban tudják őt a hozzátartozói, köztük a kisfiú is látogatni, a bécsi találkozásokat a magas költségek megnehezítik - érvelt az ügyvédje. Hogy az osztrák hivatalnokok mit szóltak a kéréshez, azt az austriantimes.at című hírhonlap nem részletezte, de nincs is túl sok jelentősége, mivel a spanyolok azt felelték, hogy nem tudják fogadni az elítéltet. Mint mondták, nincsenek arra berendezkedve, hogy egy tartós elítéltet bármelyik pszichiátrián el tudják helyezni, ezért Estibaliz C. továbbra is egy idegen országban kénytelen elviselni tette következményeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.