Egészen máson dolgoztak a régészek

Évezredek óta rejtőztek a titokzatos barlangrajzok - véletlenül megtalálták őket

A festmények egyes részletei egyedülállók, és semmihez sem hasonlíthatók a Földközi-tenger medencéjében.

2014.05.24 13:15MTI
Fotó: Inés Domingo Sanz

Hétezer éves rajzok sorozatára találtak egy kis barlang falán régészek Spanyolország keleti részén, Castellón tartományban, Vilafranca környékén.

A tíz képet, köztük bikákat, két íjászt és egy kecskét ábrázoló rajzokat - kosz és por fedte, és a klíma sem szolgálta fennmaradásukat, ennek ellenére a festmények pigmentjei nem károsodtak számottevően - írta internetes kiadásában a The Art Newspaper.

A barlangrajzokat Inés Domingo Sanz, a Barcelonai Egyetem munkatársa és Dídac Román, az Université de Toulouse II - Le Mirail és a Valenciai Egyetem kutatója találta véletlenül, miközben egy másik ásatáson dolgoztak a környéken. Sanz szerint a festmények egyes részletei egyedülállók, és semmihez sem hasonlíthatók a Földközi-tenger medencéjében.

A barlangot 2013 novemberében fedezték fel, pontos helyét azonban csak az után fedik fel, hogy meghozták a kellő biztonsági intézkedéseket. Ezekre azért van szükség, mert Spanyolország déli részén, Jaén tartományban vandálok megrongáltak egy ötezer éves sziklarajzot áprilisban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.