Nincs múzeum, nem végeznek ásatásokat

Szomáliföld: ötezer éves barlangrajzok szorulnak "elsősegélyre"

Közel öt évezredet túlélt őskori állatfestmények vannak veszélyben fosztogatóktól Afrikában, mert a helyiek képtelenek megvédeni őket. A mozdítható afrikai örökségeiket pedig aprópénzért adják a turistáknak.

2011.02.06 08:36ma.hu

A polgárháború sújtotta Szomáliától 1991-ben elszakadó Szomáliföld területén, állatokat és embereket ábrázoló festmények találhatóak egy igen egyedülálló homokkő barlangban Dhambalinban. Dr. Sada Mire 2007-ben az első szomáliai régészek által kezdeményezett és vezetetett projekt keretében fedezte fel őket. Azóta újabb 100 barlang és sziklaművészeti helyszínre találtak rá Szomáliföldön, amelyek megóvása nagyon fontos lenne.

Dr. Mire szerint erre nem csak azért van szükség, hogy gazdagítsuk ismereteinket Afrika Szarvának történelem előtti idejéből, de azért is, hogy megnövekedjen a helyiek kulturális büszkesége. „Méltóságérzetet adna nekik, és a tudatod, hogy van valamilyük amit a világ értékesnek tart” - mondta a szakember.

De Szomáliföldnek segítségre és infrastruktúrára is szüksége lenne, hogy megőrizze ősi örökségét. Noha közel 20 éve kikiáltották függetlenségüket Szomáliától, nemzetközileg nem lettek még elismerve, mint szuverén állam. Éppen ezért a terület nem lehet az UNESCO világörökség része. Ugyanakkor Szomália azon kevés tagállamok közé tartozik, akik nem ratifikálták az 1972 Világörökségi Egyezményt, ezért területei nem kaphatnak világörökségi státuszt.

Helyiek őrzik a feltárt barlangrajzokat - Fotó: Sada Mire

Emiatt a szomáliföldiek érdekes dilemmában vannak. Vagy úgy próbálják meg megvédeni örökségüket, hogy a szomáliai kormányhoz fordulnak, vagy ragaszkodnak ahhoz, hogy ezen örökség Szomáliföldé és nem Szomáliáé. Kérdés, vajon mi a fontosabb, Szomáliföld különállósága, vagy a leletek védelme, függetlenül attól ki követeli magának?

A másik probléma, amivel Mire szembenéz, a tárgyak tárolására szolgáló múzeumok hiánya. Weboldalán többek között arról is ír, hogy mind a főváros Mogadishu, mind a második legnagyobb város, Hargesia múzeumai többször is áldozatául estek a polgárháború fosztogatóinak. Szomáliföldön pedig egyáltalán nincs múzeum. A leletek megóvásának legjobb módszere, ha azonnal egy múzeum laboratóriumába kerülnek, ahol szakértők gondoskodnak róluk. És mivel jelenleg nincsen ilyen tárolóhely, nem is végeznek ásatásokat.

A helyi lakosok tudásának bővítése örökségükről szintén fontos feladat Mire számára. Egyrészt az emberi izzadság komoly károkat képes okozni az érzékeny festményeken, a közeli temetkezési helyeket pedig gyakran fosztják ki a helyiek, hogy a műalkotásokat aprópénzért adják el a feketepiacon. A nehéz körülmények dacára bizonyos eredményeket elértek már. Mire leltárt készít a lehetséges lelőhelyekről Szomáliföld-szerte és megpróbálja törvényi erővel megvédeni őket. Helyi lakosokat választott a leletek őrzőjévé, és reméli a jövőbeli turizmusból hasznot hajthatnak majd. Szerinte fontos, hogy az emberek érezzék, örökségük hozzájuk tartozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.