Megvan a legrégebbi barlangrajz

Majdnem negyvenezer éve posztolták ki

Antropológusok megtalálták a világ legrégebbi barlangrajzát, amit 37.000 évvel ezelőtt alkottak őseink. A 1.5 tonnás mészkőtömböt a dél-francia Abri Blanchard-nál fedezték fel.

2012.05.15 13:14Konrád - ma.hu

Ez a terület eddig is rengeteg lelettel gazdagította az emberiséget, fogból, kagylóból és elefántcsontból készült személyes tárgyakkal valamint faragott illetve festett mészkőtáblákkal.

„A kora-aurignaci emberek nagyjából olyanok voltak, mint a maiak” - mondta el Randall White a New York University antropológia professzora. “Relatíve komplex közösség identitásuk volt, amit személyes dísztárgyak segítségével nyilvánították ki, valamint szobrászkodtak és rajzoltak.”

A faragott tömböt még 207-ben találták egy sziklamenedékben egy csapat aurignaci rénszarvasvadásszal együtt. A mészkődarab képezte a tetőt majdnem 2 méter magasan, korát radiokarbonos kormeghatározással állapították meg.
 
Állat és geometriai formák ábrázolása valamint női nemi szervek találhatóak a tömbön - amik kevésbé kifinomultak, mint a híres Grotte Chauvet festményei. “Ez a művészet valamivel régebbi mint a Grotte Chauvet híres festményei” - mondja White. Ugyanakkor ezek a faragások és festmények nincsenek mélyen a föld alá temetve és közvetlenül kapcsolódnak a mindennapi élethez, az szerszámokhoz, tűzhelyekhez valamint a csont és agancs eszközök készítésének műhelyeihez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.