10 ezer éves barlangrajzok házaik falán

Egy nép, amely tökéletes szimbiózisban él a természettel

Az udinei "Közel-Távol" fesztivál legtöbb nézőt vonzó szereplői az indiai Tribal Women,s Artist Cooperative tagjai.

2008.05.20 07:41MTI

A társulat az India északkeleti részében lévő Dzsarkand őslakosságát, az adivasikat képviseli, akik ugyan India lakosságának csak 8 százalékát jelentik, de ez abszolút számban kifejezve 80 millió. Ennek a népnek, amely nem ismer kasztrendszert, az a sajátossága, hogy tökéletes szimbiózisban él a természettel. Istenük ma is ez titokzatos lény, amely különféle állat formájában jelenik meg és amelynek ősi ábrázolását nemrég találták meg egy barlangban. 

Az adivasi asszonyok ma is ezeket a 10 ezer éves barlangrajzokat festik házaik falára rituális ünnepeiken, februártól júniusig az esküvők, októbertől novemberig a betakarítás időszakában. A rajzok, amelyeket a társulat reprodukál a fesztiválon, afféle engesztelő szimbólumok, amelyekkel védik hagyományaikat, a házat, amelyben élnek, mert a ház, mint Salman Rushdie írja, "a védett élet csukott szeme", és a titokzatos istenséget ábrázolják kígyók, madarak, egyéb fantasztikus állatok, növények formájában. 

A természet, amellyel egynek érzik magukat, azonban sorstalanná válásukat is okozhatja. Az utóbbi időben aggasztó hírek érkeznek hozzájuk: nő az érdeklődés a föld mélyében rejtőző szén és fémek iránt. Ez pedig azt jelenti, hogy bányák nyílnak, iparosodik a vidék és az új arculatba nem fér bele eddigi életmódjuk - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.