Sámáni művek

Eltűnt indián törzs barlangrajzaira bukkantak Mexikóban

A 19. században eltűnt concho indián kultúra képviselői által hozzávetőleg 700 évvel ezelőtt alkotott barlangrajzokra bukkantak régészek Mexikóban, Chihuahuától nem messze; a jelenetek sámánrituálékat ábrázolnak.

2012.05.31 21:42MTI

A szakemberek rajzok öt csoportját találták meg a várostól 69 kilométerre fekvő Cueva de los Osos, azaz a Medve-barlang falain - közölte a mexikói antropológiai és történeti intézet, az INAH.

Az ábrázolások visszatérő témáját jelentik a sámánok rítusai: a megtisztulást hozó fürdő vagy épp a halott vadászok üdvéért eljárt haláltánc. A rajzok új fogódzókat adnak a concho kultúra jobb megértéséhez - magyarázta Arturo Guevara régész.

A barlang falain látható sárgás festményeken állatok - vaddisznók, medvék, kígyók és madarak -, valamint geometriai formák is feltűnnek. A leletek a concho kultúra korai szakaszáról tanúskodnak, amikor a nép még nomád volt.

A concho indiánok 1300 és 1800 között éltek a mai Chihuahua környékén, de csak a spanyolok érkezése után telepedtek le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.