Ezerötszáz éves hegyi oltárt tártak fel

Embereket áldoztak a mocsika indiánok

Emberáldozatokra szolgáló, ezerötszáz éves mocsika oltárt tártak fel Peruban az északi Libertad tartományban.

2012.04.04 21:31MTI

Az oltárt ezerméteres magasságban, a Campana-csúcson vágták a sziklafalba, a kis emelvényhez három lépcsőfok vezet.
   
"A mocsika indiánok agyagszobrain a szakemberek közül sokan az emberáldozat rítusára utaló jeleket azonosítottak. A hegyi oltár óta biztosak vagyunk abban, hogy az ősi szoborkompozíciókon a Campana-csúcsot ábrázolták" - hangsúlyozta Regulo Franco ásatásvezető régész.
   
A közelben az archeológusok 2800 éves barlangrajzot fedeztek fel, valamint ősi temetkezéseket és kerámiatárgyakat tártak fel.
   
A mocsika (moche) indiánok Peru északnyugati partvidékén éltek az 1-7. század között, leginkább a folyóvölgyek oázisaiban telepedtek meg. A 300 és 800 között virágzó, majd ezután rejtélyesen eltűnt mocsika birodalomban, a mai Trujillo több száz kilométert felölelő környékén 15 ezren élhettek. Főként mezőgazdasággal foglalkoztak, kukoricát, burgonyát, tököt és gyümölcsöket termesztettek, a száraz, sivatagos, teraszos földeket pedig csatornarendszerek segítségével, öntözés révén tették termékennyé.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.