Fel is út, le is út

Indiának már nem kell a brit "aprópénz"

A brit gazdaság ismét recesszió felé tart, a munkanélküliség több évtizede nem mért csúcsokon jár.

2012.02.21 19:55MTI

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció meredek kiadáscsökkentésekkel járó, többéves programmal igyekszik megszabadulni a pénzügyi válság hatására békeidőben soha nem mért szintre duzzadt államháztartási deficittől.

Ebben a helyzetben a sajtó egyre gyakrabban veti fel, hogy Nagy-Britanniának fel kellene hagynia olyan feltörekvő óriások pénzügyi támogatásával, mint például India, amely évi 10 százalék körüli növekedési ütemeket produkál, és gazdasága még ebben az évtizedben várhatóan nagyobb lesz, mint egykori gyarmattartójáé.
   
A jó ideje folyó vitát alaposan felkavarta maga a segélyezett. Pranab Mukherjee indiai pénzügyminiszter egy parlamenti felszólalásában - amelyre nemrégiben a brit sajtó is felfigyelt - kijelentette, hogy Indiának nincs szüksége a brit segélyre, amely egyébként is "aprópénz" ahhoz képest, amennyit India maga költ fejlesztésekre.
   
Az Indiának nyújtott brit segélyekkel kapcsolatban komoly felzúdulást keltett Londonban az is, hogy India nemrég bejelentette: 12 milliárd dolláros ügylet keretében 126 Rafale harci repülőgép beszerzését tervezi a francia Dassault hadiipari cégtől.
   
Brit részről egyáltalán nem titkolták, hogy a segélyek fejében nem ezt a döntést várták Újdelhitől, mivel egyértelmű volt az a brit várakozás, hogy India a jelentős brit közreműködéssel készülő európai vadászrepülőgépet, a Eurofighter Typhoont választja.
   
David Cameron brit miniszterelnök nyilvánosan csalódottságának adott hangot India döntésével kapcsolatban, egyben közölte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a delhi kormány meggondolja magát. Hozzátette: bár India döntése sajnálatos, de a szerződést még nem írták alá. Cameron szerint a Typhoon tulajdonságai jobbak a Rafale jellemzőinél.
   
A Typhoon gyártásában - az EADS európai konzorcium német és spanyol leányvállalata, valamint az olasz Finmeccanica mellett - a legnagyobb európai hadiipari konszern, a brit BAE Systems vesz részt.
   
Az indiai segélyezés leállítása azonban nem lenne egyszerű döntés London számára.
   
A The Daily Telegraph egy bennfentes kormányzati forrása a minap azt mondta a tekintélyes konzervatív brit napilapnak, hogy a britek gyakorlatilag "könyörögve" kérték az indiai kormánytisztviselőket a pénz elfogadására. "A brit kormányilletékesek politikai tőkét áldoztak arra, hogy választóik előtt igazolják az (indiai) segélyezést ... nagyon kínos lenne, ha most (az indiai kormány) utasítaná ezt vissza" - idézte forrását a brit lap.

A hírhedt bulvárlap, a The Sun külpolitikai szemleírója, a gyújtó hangvételű jegyzeteiről nem kevésbé hírhedt Trevor Kavanagh azonban lényegre törően elintézte a problémát. A Rafale-ügylet bejelentése után azt írta: London egy olyan ország sanyarú sorsa miatt hullajt könnyeket, ahol több milliárdos él, mint Nagy-Britanniában, több a középosztálybeli fogyasztó, mint ahányan Európában laknak, és amelynek filmsztárjai sorban állnak az egyenként 600 ezer fontért kínált Rolls-Royce Phantomokért.   
   
Nagy-Britannia jelenleg évente 280 millió fontot (100 milliárd forintot) költ India segélyezésére, hatszor annyit, mint India második legnagyobb egyedi segélyforrása, az Egyesült Államok. Az Indiának kétoldalú alapon folyósított külföldi segélyek csaknem kétharmada Nagy-Britanniától származik, miközben a vadászgépügylet várható kedvezményezettje, Franciaország évente mindössze 19 millió fontnak megfelelő összeget szán India megsegítésére.
   
A brit nemzetközi fejlesztési minisztérium terveiben további 600 millió font indiai segélyadomány szerepel 2015-ig - hacsak India végleg úgy nem dönt, hogy nincs szüksége a britek "aprópénzére".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.