Csak ott alkalmazzák a speciális modellt

Rehn szerint Görögország egyedi eset

Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekkel foglalkozó alelnöke hangsúlyozta: Görögország gazdasági problémái egyedi jellegűek, és az euróövezet más országaiban nem fogják bevonni a magánszektort az adósságszerkezet átalakításába.

2012.02.21 16:10MTI

A sajtótájékoztatón több kérdés hangzott el a hajnalban - még nem a 27 EU-ország, hanem a 17 eurózónabeli ország pénzügyminisztere által elfogadott - görög mentőcsomagról, illetve arról, hogy szükségessé válhat-e a görög támogatási modell alkalmazása más országok esetében is. Rehn erre határozott nemmel válaszolt, és a kérdésekben külön is nevesített Portugáliáról, illetve Írországról azt mondta: ebben a két országban rendben zajlik a gazdasági kiigazítási folyamat.
   
"Az elmúlt két évben és most az éjjel megtanultam, hogy a 'maraton' tényleg görög szó" - jegyezte meg a finn EU-biztos, miután kedd hajnali öt órára sikerült tető alá hozni Görögország újabb, 130 milliárd euró értékű mentőprogramját. A projekt legfőbb sajátossága a magánhitelezők részéről történő, nagy arányú adósságleírás, amelynek nyomán a görög papírok értékének névlegesen 53,5 százalékáról, valós piaci értéken számolva mintegy háromnegyedéről lemondanak, cserébe a szabályozatlan görög államcsőd elkerüléséért, a továbbra is fenntartott követelések behajthatóságának reményéért.
   
A követelés részleges leírása - meglehetősen érzékletes angol pénzügyi szakszóval: a "haircut", vagyis a "hajvágás" - mintegy száz milliárd euróval csökkenti a görögök adósságterheit.
   
Anders Borg, az euróövezethez nem tartozó Svédország pénzügyminisztere azt mondta: a kedd hajnali megállapodással a görög tragédia természetesen folytatódik, most csak a hosszú dráma egyik felvonása ért véget.
   
George Osborne, a brit kincstárügyek minisztere a megállapodás kapcsán úgy fogalmazott: "az eurózóna kollektív módon odaállt a közös fizetőeszköze mögé, amit Nagy-Britannia mindig is sürgetett".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.