Módosításokat nyújtottak be az árfolyamgáthoz

A devizahiteleseknek kedveznének a fideszes képviselők

Több, a devizahiteleseknek kedvező fideszes módosító indítvány is érkezett az új árfolyamgát alkalmazásáról szóló törvénymódosításhoz kedd délutánig.

2012.02.21 16:26MTI

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke és Németh Zoltán fideszes képviselő közös módosítója, az ingatlanokra vonatkozó korábbi, 30 milliós értékhatár helyett a felvett hitelösszeget maximálná 30 millió forintban. Heintz Tamás fideszes képviselő pedig az árfolyamrögzítésnél alkalmazott árfolyamok közül csökkentené a japán jennél alkalmazott mértéket, a tervezett 2,5 forintról 2 forintra.
   
Rogán Antal egy további indítványa a közszférában dolgozók egyösszegű, vissza nem térítendő támogatását előtörlesztésként számoltatná el, míg egy másik javaslata lehetővé tenné, hogy a devizahitelek kiváltására felvett forintkölcsönöket ki lehessen váltani lakás-előtakarékossági szerződés felhasználásával is.
   
Ugyancsak az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke jegyzi azt az indítványt, amely lehetővé tenné, hogy a pénzügyi intézmények részt vehessenek a nehéz helyzetbe került lakáshitel-adósok ingatlanjainak értékesítésében.
   
Rogán Antal kedden a parlamentben ismertette a 30 milliós korlát változtatására irányuló javaslatot. Elmondta: akinek 30 milliónál magasabb hitele van, nyilván egy jóval nagyobb értékű ingatlannal is rendelkezik, s ha neki probléma ennek a kölcsönnek a törlesztése, még mindig megvan az a lehetősége, hogy a lakását egy kisebb értékűre cserélje, éljen a kedvezményes résztörlesztés lehetőségével, azután pedig esetleg egy másik könnyített fizetési konstrukcióval. Arról is beszámolt, hogy a módosítóról a kormánypárti frakció megkezdte az egyeztetéseket a kabinettel és a bankszövetséggel is.
   
Korábban a Jobbik is hasonló tartalmú módosítót nyújtott be a javaslathoz: Volner János indítványa is eltörölte volna a 30 millió forintos ingatlan értékhatárt, hogy bővítse az új árfolyamgáttal élők körét.
   
Heintz Tamás (Fidesz) indoklásában kifejtette: módosító indítványa azt célozza, hogy megegyezően a svájci frank és az euróhitelt felvevőkkel, a japán jen hitelekkel rendelkezők is megfelelő segítséghez juthassanak, bár számuk az első két devizanemben eladósodottakhoz képest elenyésző. Bemutatta, hogy míg a svájci frankban eladósodottak törlesztőrészletét a 2008-as árfolyamhoz képest 121,9 százalékon, az euróban hitelt felvevőkét 104,9 százalékon rögzítenék, a japán jen adósoknál ez a mérték a tervezett 2,5 forinttal számolva sokkal magasabb, 168,6 százalék lenne. (Az eredeti, tavaly év végéig élő árfolyamrögzítési lehetőségnél is 2 forinton rögzítették a jen árfolyamát.)
   

Rogán Antal a pénzügyi szolgáltatók jogosítványait módosító indítványában emlékeztet rá: a hitelintézeti törvény jelenleg csak a pénzügyi intézmény tulajdonába került fedezeteknél engedi meg a pénzügyi intézmény számára, hogy a veszteségmérséklés érdekében azokat hasznosítsa. A nehéz helyzetbe került, fizetési kötelezettségeinek nem, vagy csak korlátozott mértékben eleget tenni tudó lakáshitel-adósok számára ugyanakkor sok esetben csak olyan megoldás jelenthet kiutat, amely az ingatlan harmadik személy javára történő értékesítésével és a hiteladós által történő visszabérlésével, visszalízingelésével, vagy éppen ingatlancserével jár. Amennyiben a hitelező ezekben a folyamatokban aktívan részt tud venni, mind a hiteladós, mind pedig a saját veszteségei jelentősen csökkenhetnek - fogalmaz a gazdasági bizottság elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.