"Mindenféle kockázattal" számolnak

Recesszióba juthat Románia

A román miniszterelnök nem tartja kizártnak, hogy Románia recesszióba jut.

2012.02.21 18:44MTI

Mihai Razvan Ungureanu egy a visszaesés kockázatát firtató újságírói kérdésre válaszolva kedden azt mondta: "mindenféle kockázattal számolunk". A román kormányfő az IMF és az Európai Bizottság küldöttségével tervezett szerdai találkozója előtt beszélt kormánya gazdaságpolitikájáról.
   
A román gazdaság teljesítménye tavaly 2,5 százalékkal nőtt, az utolsó negyedévben viszont 0,2 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest. Gazdasági elemzők azt valószínűsítik, hogy 2012 első három hónapja is visszaesést hoz, és Románia úgynevezett technikai recesszióba lép (vagyis a GDP két egymást követő negyedévben visszaesik).
   
Ungureanu meghívására szerdán érkezik Bukarestbe Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségvezetője és Székely István Pál, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős főigazgatóságának kutatási igazgatója. A román miniszterelnök szerint kormánya azt szeretné jelezni a nemzetközi hitelintézeteknek, hogy tiszteletben tartja elődje makrogazdasági vállalásait.
   
Románia 2009-ben drasztikus költségvetési megszorításokra kényszerült, amikor az IMF a költségvetési egyensúly helyreállításától tette függővé a korábbi 20 milliárd eurós hitelkeret folyósítását. Tavaly óta Romániának elővigyázatossági hitel-megállapodása van a Nemzetközi Valutaalappal, amelyet csak végszükség esetén hív le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.