Január elsejével megalakult

Az egységes iparbiztonsági hatóság megkezdte munkáját

Az Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága közölte: megkezdte munkáját az új, egységes iparbiztonsági hatóság.

2012.02.21 15:54MTI

A katasztrófavédelmi törvény értelmében január elsejével megalakult iparbiztonsági hatóság komplex feladatot lát el.
   
A hatóság létrejöttével országosan megkezdődött a veszélyes üzemek azonosítása - mutat rá közleményében a főigazgatóság.
   
Tájékoztatásuk szerint az év első hónapjában 29 helyen tartottak a területi szervezetek helyszíni szemlét és iparbiztonsági ellenőrzést.
   
Veszprém megye egyik üzemében több hatóság bevonásával végeztek átfogó iparbiztonsági ellenőrzést, amelynek során nemcsak a hiányosságokat tárták fel a szakemberek, hanem a katasztrófavédelmi törvény szerinti kötelezettségeikről is tájékoztatták az üzemeltetőket - írta közleményében az Országos Katasztrófavédalmi Főigazgatóság.
   
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főosztálya egy alsó és egy felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnél is tartott hatósági helyszíni szemlét, amelynek során veszélyes anyagokkal kapcsolatos üzemzavar vizsgálata volt a cél.
   
Folyamatosak az időszakos hatósági ellenőrzések is. Eddig négy alsó és két felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnél tartott a hatóság ilyen vizsgálatot a területileg illetékes igazgatóság közreműködése mellett.
   
A hatósági helyszíni szemle során vizsgálták az iparbiztonsági hatóság szakemberei a katasztrófavédelmi engedélyezésre benyújtott biztonsági elemzés valóságtartalmát, több vizsgálatot folytattak a biztonsági dokumentációk és belsővédelmi-tervek felülvizsgálata témában is. Ezeken túl három település külsővédelmi-tervét is felülvizsgálták.
   
A felülvizsgálatok és ellenőrzések során három esetben volt szükség valamilyen szankció alkalmazására. Kétszer hatósági felhívásra, egy esetben küszöbérték alá történő kötelezésre került sor - írja közleményében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

        

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.