Három hónapon belül dönt a vezetőség

Megszűnhet a révkomáromi hajógyár

Peter Bulla a vállalat vezérigazgatója elmondta: három hónapon belül születik döntés arról, hogy megszűnik-e a révkomáromi hajógyár.

2012.02.21 14:30MTI

Megerősítette, a vállalat hétfőn  kérvénnyel fordult a helyi munkaügyi hivatalhoz egy esetleges tömeges elbocsátást jelezve. Ha a vállalatnak nem sikerül orvosolnia a helyzetét az elbocsátás a cég összes alkalmazottját, 300 embert érinthet.
   
A komáromi hajógyár már hosszabb ideje fennmaradási gondokkal küzd, mivel az utóbbi években -  részben a válság hatására -  csökkentek a megrendelései. A hajógyár helyzetének mostani romlása mögött az áll, hogy vevőinek nehézségei támadtak a megrendelt hajók finanszírozásához szükséges lízingek szerződések megkötésével. A finanszírozás biztosításáról a hajógyár is tárgyalásba kezdett több szlovákiai bankkal. Ezek eredményétől függ, hogy sikerül e megmenteni a térség egykor legnagyobb munkáltatójának számító hajógyárat. Peter Bulla a vállalat vezérigazgatója bizakodó a tárgyalások kimenetelét illetően.
   
"Több szlovákiai bankkal is intenzív tárgyalásokat folytatunk, remélhetőleg sikerül megoldást találni" - mondta Peter Bulla. Hozzátette: A tömeges elbocsátást célzó kérvény szeptember 30-i dátummal számol, de addig semmilyen változás nem lesz a cég alkalmazottainak életében. A vállalatnak pillanatnyilag  három hónapra elegendő megrendelése van. Ez alatt az idő alatt a vezérigazgató reményei szerint sikerül megoldást találni.
   
A gyár alkalmazottai a vezérigazgatónál kevésbé optimisták.
   
A komáromi hajógyár több mint 110 éves múltra tekint vissza. A nagyvállalat amelynek két évtizede még mintegy  négyezer alkalmazottja volt, elsősorban a teherszállító hajók gyártásával és javításával foglalkozik. Akkoriban évi 13-14 hajó készült el az üzemben. A vállalat, 1992-től állami tulajdonú részvénytársaságként működött, majd Csehszlovákia szétválása után Szlovákia egyetlen hajógyáraként üzemelt. Később több lépésben privatizálták. Alkalmazottainak számát az elmúlt években folyamatosan csökkentették. A legutóbbi tömeges elbocsájtásra 2011 őszén került sor, akkor közel 200 dolgozót küldtek el. Alkalmazottainak jelentős része a régió magyar lakosságának köréből került ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.