Jelkép

2014-ben visszatér Ecuadorba a bebalzsamozott óriásteknős

Balzsamozása után, 2014-ben térhet vissza a Galápagos-szigetekre Magányos George, a halálakor az alfaja utolsó példányának vélt és ezért az eltűnő fajok jelképévé vált óriásteknős.

2013.06.12 01:00MTI
Fotó: MTI

George-ot tartósítása után az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni szigetcsoporton állítják ki mementóként az élőhelyén létesítendő múzeumban.

A teknős konzervált és kiállításra kész teste 2014 márciusában tér vissza a szigetekre - mondta el az AFP-nek Washington Tapia, a Galápagos-szigeteki természetvédelmi park kutatója.

Magányos George 2012. június 24-én pusztult el, több mint százéves korában. Az állatot 1972-ben fedezték fel Pinta szigetén, sokáig faja utolsó példányának számított. Az elmúlt év végén azonban legalább 17 teknőst találtak Ecuador szigetén, amelyeknek a genetikai tulajdonságaik hasonlóak.

A Galápagos-szigeteken egykor háromszázezer óriásteknős élt, a populáció azonban jelentősen csökkent a 18. és 19. században, amikor a bálnavadászok és a kalózok a teknősök természetes ellenségévé váltak és táplálékként fogyasztották őket. Ma már tíz különböző teknősfajnak mindössze 30-40 ezer példánya él a Galápagos-szigeteken. Néhány közülük az 1,8 méteres hosszt és a 180 éves kort is eléri.

Fotó: MTI


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.