Háború

Musk elítéli a 'kilépési stratégia' hiányát az ukrajnai konfliktusnál

A milliárdos megjegyzéseivel arra reagált, hogy a képviselőház új finanszírozást hagyott jóvá Kijev számára.

2024.04.27 13:54ma.hu

Az ukrajnai konfliktusban érintett feleknek azon kell dolgozniuk, hogyan lehet azt lezárni - javasolta Elon Musk, a SpaceX és a Tesla vezérigazgatója.

A szintén milliárdos David Sachs X (korábban Twitter) posztjára reagálva, amelyben utóbbi azt kommentálta, hogy a képviselőház jóváhagyta a Kijevnek szánt újabb 61 milliárd dollárt tartalmazó kiadási rendeletet, Musk megjegyezte, hogy a konfliktus "örökké tartó háborúvá" változik.

"A legnagyobb aggodalmam az, hogy nincs kilépési stratégia, csak egy örökké tartó háború, ahol gyerekek halnak meg a lövészárkokban a tüzérségtől vagy a géppuskák és mesterlövészek aknamezőkön keresztül történő rohamától" - írta Musk.

Musk ezúttal nem fejtette ki részletesebben magával a segélytörvénnyel kapcsolatos álláspontját, de március végén megjegyezte, hogy annak "feltétele kell, hogy legyen a finanszírozás felhasználásának megfelelő elszámolása, valamint a konfliktus megoldására vonatkozó terv".

A milliárdos nem foglalt kifejezetten állást az ukrajnai konfliktus során. Kijevet ugyan ellátta ingyenes Starlink internetterminálokkal és a műholdas hálózathoz való hozzáféréssel, de később megtagadta a szolgáltatás aktiválását a Krímben található orosz kikötőváros, Szevasztopol közelében, mivel attól tartott, hogy Ukrajna a technológiát a konfliktus eszkalálására használhatja fel, és irányított drónokkal támadhatja Oroszország fekete-tengeri flottáját.

Februárban Musk azt mondta, hogy az USA-nak teljesen fel kellene hagynia Ukrajna támogatásával, mivel "nincs rá mód", hogy Oroszország elveszítse a háborút.

"Ez a költekezés nem segít Ukrajnának. A háború meghosszabbítása nem segít Ukrajnának" - jelentette ki egy Space X-es fórumon. Múlt hónapban Musk arra is figyelmeztetett, hogy a konfliktus "igazi kérdése" most az, hogy Kijev mennyi területet veszít, mielőtt hajlandó lenne béketárgyalásokra leülni Moszkvával.

Oroszország többször is kijelentette, hogy nyitott a béketárgyalásokra, ha Ukrajna elfogadja a "valóságot". Moszkva arra is figyelmeztetett, hogy a nyugati segély- és fegyverszállítmányok Ukrajnának csak súlyosbítják és meghosszabbítják a konfliktust.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.