Élő teknősöket lehet távirányítással terelni

Így készül a "bio-kém": a távirányítású teknősöké a jövő?!

A gyakorlati haszna egyelőre nem teljesen látható, mindenesetre kísérletnek igen tanulságos volt az élő teknős távirányítása egy trükkös szerkezet segítségével: az állat arra megy, amerre mi akarjuk.

2013.05.13 11:50ma.hu

Ma még nehéz elképzelni, pontosan hogyan is lehet hasznosítani a jövőben az új tapasztalatot, de az biztos, hogy dél-koreai kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy olyan szerkezetet, amely segítségével a túlélési ösztönöket kiaknázva távirányítású teknőst "készíthettek". Egyes vélekedések szerint akár a titkos és veszélyes megfigyeléseket is rá lehet majd bízni az így "preparált" állatok segítségével, már csak az a kérdés, hogy ez miért hatékonyabb, mint az évtizedek óta ugyanezt a célt szolgáló teljesen gépesített eszközök.



A technikai újításhoz mindazonáltal az a tapasztalat vezetett, mely szerint a teknősök a túlélési ösztön által irányítva mindig igyekeznek kikerülni az eléjük kerülő akadályokat. Erre készítették el azt a kis szerkezetet, amelyet a teknős hátára erősítettek, majd egy távirányítóval körbeforgatva a "szemellenzőt" a szükséges irányokba terelték az állatot. A bemutató során a teknős egy kacskaringós vonal mentén haladt végig.

Egyelőre persze maguk a kutatók sem tudnának példát mondani rá, hogy milyen konkrét bevetésekre lehetne küldeni az így "gépesített" teknősöket, a kémkedést ráadásul kétségessé teszi az a nem elhanyagolható részlet, hogy így nem igazán lehet feltűnés nélkül beosonni sehová, mindenesetre mint mondták, az emberiség biztosan talál rá módot, hogy valamilyen módon hatékonyan használja fel az új tapasztalatokat - számolt be a Metro című lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.