Szuperérzékeny

Még a legmagasabb hangokat is érzékeli a nagy viaszmoly

A nagy viaszmoly (Galleria mellonella) hallószerve 300 kilohertzes frekvenciájú hangokat is érzékel. Brit kutatók szerint ez az állatvilágban eddig mért legmagasabb frekvencia.

2013.05.09 19:31MTI

Hallóképessége meghaladja az eddigi rekorderét, az amerikai gyapjaslepkéét, annak ugyanis duplája. Hannah Moir, a glasgow-i Strathclyde Egyetem munkatársa elmondta: a legmagasabb ismert hang viszont, amelyet a molylepkékre vadászó denevérek kiadnak, csak 212 kilohertzesek. 

Az evolúció fegyverkezési versenyében, amely az ultrahanggal vadászó denevérek és áldozataik, a molylepkék között folyik, láthatóan a nagy viaszmoly nyer - jelentős lépéselőnnyel. Az evolúció elvei alapján ennek okát nehéz megérteni. 

Moir és kollégái szerint a magas hangok felismerésének szélsőséges képessége inkább egy "melléktermék". Feltehetőleg a molylepkék hallómembránjának keménységéből adódik, ami azért szükséges, hogy az állatok külön tudják választani az egymást gyorsan követő jeleket.

A viaszmolyok hallószerve igazán egyszerű: egy rezgő membránból és négy hallósejtből áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.