Az autótechnológia "evolúciós lépcsőfoka"

Az önműködő autók technológiáját készül vizsgálni az amerikai kormány

Az amerikai kormány olyan kutatási programot készül útjára indítani, amely az önműködő autók technológiájának biztonságosságát és megbízhatóságát vizsgálja.

2012.10.24 16:42MTI

Az önműködő járművek az autótechnológia következő "evolúciós lépcsőfokának" számítanak - mutatott rá David Strickland, az amerikai nemzeti közúti közlekedésbiztonsági hivatal vezetője. Elmondása szerint a hivatal kiterjedt megbeszéléseket folytatott az autógyártókkal és a Google cég szakembereivel arról, hogy milyen előkészületekre van szükség az önműködő autók biztonságos forgalomba hozatala előtt.

"Az automata járművek fontos, ugyanakkor kihívásokkal teli módját jelentik a baleseti kockázat csökkentésének" - mondta Strickland, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokban 2010-ben regisztrált több mint 33 ezer közúti haláleset nagyjából 90 százalékában az emberi tényező is közre játszott. "Meg van rá a lehetőségünk, hogy ezrek életét megmentsük azáltal, hogy a jelenleg használt autókat önműködő változatokra cseréljük" - húzta alá.

A Google jelenleg önműködőjármű-flotta fejlesztésén dolgozik, és az autógyárak többsége is ebbe az irányba tapogatózik. Három állam - Nevada, Florida és Kalifornia - már megkapta az engedélyt, hogy automata kocsikat teszteljen országútjain. Több más államban és a fővárosban is indítványozták a tesztelés engedélyezését.

A Google és a gyártók többsége által forgalomba hozni kívánt autók működésének alapja az, hogy a vezető átadja az irányítást az autó számítógépének, ám szükség esetén újra magához ragadja a kormányt. Mindez azt jelenti, hogy a sofőrnek folyamatosan figyelnie kell az autót és a külvilág történéseit. Strickland szerint egy teljesen önműködő járműben csak meg kell adni a célállomást a számítógépnek és a sofőr nyugodtan hátradőlhet.

A szakember nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy a kormány mikor fog biztonsági irányelveket javasolni az önműködő autókra vonatkozóan. Mint hozzátette, az ilyen szabályozások kidolgozásához valószínűleg alapjaiban újra kellene gondolni az autós biztonság fogalmát. A halálos kimenetelű közúti balesetek csökkentése mellett az önműködő autók alternatívát jelenthetnek azoknak, akik nem vezetnek, így többek között az idősek és a vakok számára.

Az amerikai kormány már teszteli az "összekapcsolt járművek" technológiáját, amelynek lényege, hogy az autók vezeték nélküli hálózatokon keresztül, folyamatosan kommunikálnak a nagyjából 300 méteren belül található, hasonlóan felszerelt járművekkel. Egy számítógép elemzi az egyes járművek helyével, irányával, illetve sebességével kapcsolatos információkat, és figyelmeztetést küld a sofőröknek az esetleges baleseti kockázatról, gyakran még azelőtt, hogy a vezetők meglátnák a másik járművet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.