Még a csigáké is?

A színes állatok evolúciója gyorsabb?

Ausztrál kutatók szerint azok a madárfajok, amelyek többféle színváltozatban léteznek, gyorsabban alakulnak át új fajjá az evolúcióban, mint egyszínű tollazatú társaik.

2012.05.10 20:29MTI

A Melbourne-i Egyetem munkatársai úgy találták, hogy azok a madárfajok, amelyeknek több színváltozatuk létezik - mint a Gould-amandina (Erythrura gouldiae), amelynek piros, fekete és sárga fejű változata is van - evolúciós mértékkel gyorsan alakultak át új fajokká.
   
Hatvan évvel ezelőtt vetették fel először evolúcióbiológusok azt az elméletet, amelyet a mostani eredmények igazoltak. Devi Stuart-Fox kutatásvezető szerint ezzel megmagyarázhatók a biológiai sokszínűséghez vezető folyamatok is.
   
"Azt próbáljuk kitalálni, hogy az új fajok hogyan és miért fejlődtek ki... A kiváltókat és a katalizátorokat keressük - magyarázta. - Miként történhet, hogy egyes populációk gyorsan átalakulnak új fajjá, míg mások ugyanolyanok maradnak millió, millió és millió éven át?"
   
Mint Stuart-Fox hangsúlyozta, először sikerült megmutatni, hogy a madárpopuláció színessége felgyorsítja az evolúciós átalakulás folyamatát. Ugyanez lehet érvényes a most nem vizsgált halakra, gyíkokra, pillangókra és csigákra is, amelyeknek ugyancsak több színváltozatuk létezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.