Hadilábon állnak a tudományos ismeretekkel

Nem ismerik az antibiotikumokat a spanyolok?

Hadilábon állnak a spanyolok a tudományos ismeretekkel: egy tizenegy országra kiterjedő felmérésben az utolsó hely jutott az ibériai országnak, s a megkérdezettek közel fele egyetlen ismert tudós nevét sem tudta felidézni.

2012.05.09 08:30MTI

Mindegyik országban - az Egyesült Államokban és tíz európai uniós tagállamban - 1500 emberrel készítettek tesztet, hogy felmérjék tudományos és tudománytörténeti ismereteiket.
   
Spanyolországban a válaszadók átlagosan 11,2 pontot értek el a maximális húszból, ami messze az utolsó helyre volt elég. A legjobban Dánia szerepelt, 15,6 pontos átlaggal - derül ki a BBVA alapítvány által készített felmérés eredményeiből.
   
A spanyoloknak mindössze 34,4 százaléka tudta, hogy az atomenergiának nincs köze a felmelegedéshez. Azzal pedig kevesebb mint negyedük (24,3 százalék) van tisztában, hogy az antibiotikumok nem ölik meg a vírusokat.
   
A tíz európai ország átlageredménye 13,4 pont volt, míg az Egyesült Államoké 14,3 pont. Sorrendben Dánia után Hollandia (15,3 pont), Németország (14,8), Csehország (14,6), az Egyesült Államok (14,3), Ausztria (14,2), Nagy-Britannia (14,1), Franciaország (13,8), Lengyelország (12,4), Olaszország (12), végül pedig Spanyolország következik.
   
A tudománytörténetet illetően a legfőbb kérdésre adott válaszban a történelem három legjelentősebb tudósát kellett (volna) megnevezni. A spanyolok 45,9 százaléka egy ilyet sem tudott felidézni. Ez az arány az Egyesült Államokban 27,4, Dániában pedig 14,7 százalék volt. A tudósok közül legtöbben Albert Einsteint emlegették, Európában 42, az Egyesült Államokban pedig 50 százalékos aránnyal. Einsteintől messze leszakadva következett Isaac Newton, Marie Curie, Louis Pasteur és Galileo Galileli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.