"Daltól" zeng a sziget

"Visszaénekli magát" a kihalás széléről az egyik legnagyobb békafaj

A füttyentőbéka-félék családjába tartozó és a világ egyik legnagyobb békafajának számító Leptodactylus fallax egyedeinek énekétől hangos a Karib-térségbeli Montserrat-sziget: a kutatók reményei szerint az éjszaki zenebona a kihalás szélére került kétéltűek párzási időszakának a kezdetét jelzi és nem csupán az esős évszak velejáróra.

2012.05.08 20:14MTI

A dalos békák annak a több tucat majdnem egy kilogrammot is elérő egyednek a leszármazottjai, amelyeket 2009-ben menekítettek ki a kutatók a szigetről Nagy-Britanniába és Svédországba, remélve, hogy ezzel sikerül megmenteniük a példányokat a faj mintegy 80 százalékát elpusztító halálos gombafertőzéstől.
   
Az elmúlt évben a szakemberek nagyjából száz kétéltűt telepítettek vissza a térségbe. A békák párzási időszakának kezdete óta pedig izgatottan várják a fejleményeket. "Három évvel ezelőtt hatalmas fába vágtuk a fejszénket" - mondta Andrew Terry, a brit Durrel Vadvédelmi Alapítvány (Durrell Wildlife Conservation Trust) terepmunkálatainak vezetője.
   
Az alapítvány egyike azon külföldi intézményeknek, amelyek segítettek elszállítani a békákat és létrehoztak egy immár több tucat utódot eredményező tenyészprogramot. A közreműködők között van a Londoni Zoológiai Társaság, a brit Chester Állatkert és a svédországi Parken Állatkert.
   
A Montserrat-szigetet betöltő békaének, valamint az a tény, hogy a hím példányok elkezdték növeszteni a lábukon jellegzetes fekete sarkantyúikat, amelyekkel a nőstényeket tartják a párzás során, nagy reményekkel tölti el a kutatókat - hangoztatta Sarah-Louise Smith, a sziget környezetvédelmi minisztériumának munkatársa.
   
Még ha a békák most jól is teljesítenek, a gombafertőzés jelentette veszély továbbra is nagy kockázatot jelent a számukra. Az idén szabadon engedett 33 béka közül 12 már elpusztult. A túlélőkbe ültetett adóvevők eleme pedig - három hónapnyi adatközlés után - lemerült, így a kutatók nehezebben tudják nyomon követni a példányokat.
   
A tavaly elengedett 64 béka közül 9 pusztult el a gombafertőzés miatt, és az utolsó példányt novemberben látták. Smith azonban úgy véli, hogy a többiek szétszéledtek a térségben, ezek a békák ugyanis viszonylag rövid idő alatt hatalmas távokat képesek megtenni. Egyikük például 900 métert haladt mindössze néhány óra leforgása alatt.
   
A szigeten élő óriásvarangyok (Bufo marinus) és az életük nagy részét fákon töltő békák továbbra is hordozzák a halálos gombafertőzést, habár maguk nem betegednek meg tőle. A kutatók jelenleg a laboreredményekre várnak, hogy megtudják, 2009-hez képest mekkora a fertőzés elterjedtsége. A betegség következtében a békák bőre megvastagszik, ez megnehezíti számukra a lélegzést.
   
Az állatok emellett letargikus állapotba kerülnek, valamint görcsös rohamokat kapnak, míg végül az éhezés és a szívleállás miatt elpusztulnak. A fertőzés már végzett a dominikai Leptodactylus fallax populációval. A kutatók azonban folytatják a békák tenyésztését, illetve visszatelepítésüket a természetes élőhelyükre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.