Lenyelte ősünket, mint kacsa a nokedlit

Megvan a legnagyobb krokodil - egészben evett embert

Kelet-Afrikában élt egykoron a hatalmas hüllő, ami képes volt egyben lenyelni egy embert, állítja egy friss kutatás.

2012.05.08 14:32Konrád - ma.hu

“Ez a jelenleg ismert legnagyobb valódi krokodil” - mondta Christopher Brochu az Iowa Egyetemtől. “Több mint nyolc méter hosszú volt. Összehasonlításképpen, a legnagyobb Nílusi Krokodil, amit valaha lemértek 6méter körüli volt, és többségük még ennél is kisebb.”

Ez az újonnan felfedezett faj 2-4 millió évvel ezelőtt élt a mai Kenya területén. Hasonlított ma is élő rokonára, a Nílusi Krokodilra, de sokkal masszívabb volt. A fajt a Kenyai Nemzeti Múzeumban három éve megvizsgált kövületekből azonosították. Ezek egy részét olyan helyeken találták meg, ahol emberi fosszíliákat is felfedeztek.

„Őseink közelében élt és valószínűleg evett is belőlük” - mondta Brochu. Mint a tudós elmondta, noha a kövületek nem bizonyítják, hogy őseink és a hüllők útjai keresztezték volna egymást, a krokodilok mindent megettek, amit képesek voltak lenyelni, és az emberek akkoriban sokkal kisebbek, mindössze 120 centiméter körüliek voltak.

“Nincs olyan emberi maradványunk, amin kroki harapások lennének, de az akkori krokodilok nagyobbak voltak a maiaknál, mi pedig alacsonyabbak voltunk, szóval feltételezhető, hogy sok harapdálás nem történt.”

Brochu szerint rengeteg alkalom adódhatott a krokodilok és az emberek találkozására, hiszen a korai embereknek, más állatokhoz hasonlóan, fel kellett keresniük a folyókat és tavakat a vízért, ott pedig a krokodilok vártak rájuk.

Ami az új faj elnevezését illeti, Brochu egy pillanatig sem gondolkodott. A Crocodylus thorbjarnarsoni nevét a tudós kollégájáról, a híres krokodilszakértőről, John Thorbjarnarsonról kapta, aki néhány évvel ezelőtt halt meg terepen, malária következtében. “Igazi óriás volt a szakterületén, logikusnak tűnt, hogy egy óriást róla nevezzünk el” - tette hozzá Brochu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.