A mai Kazahsztánban kezdődött

Hatezer éve szelídít lovat az ember

Kutatók szerint a lovak szelídítése mintegy hatezer éve a mai Kazahsztán nyugati és a mai Ukrajna területén kezdődött, a szelídítés folyamán a háziasított lovak még többször keveredtek vadlovakkal.

2012.05.08 23:42MTI

A tudósoknak ebben az új tanulmányban sikerült egyesíteni a háziasított lovak származásáról szóló, néhol ellentmondásos régészeti és DNS-vizsgálatokat.
   
Archeológiai leletek szerint a vadlovak domesztikálása az eurázsiai sztyeppén, vagyis a Fekete-tengertől a Góbi-sivatagig érő területen, annak is a nyugati részeiben kezdődött. Genetikai elemzésekkel ugyanakkor mindeddig nem tudták alátámasztani ezt a feltételezést. A DNS-vizsgálatok sokkal inkább utaltak arra, hogy a vadlovakat sok helyen, szétszórva szelídítették az emberek.
   
A Cambridge-i Egyetem Vera Warmuth vezette kutatók nyolc országból - Litvániától és Ukrajnától át Kazahsztánig és Oroszországig, valamint Mongóliáig - és összesen 322 lótól származó DNS-mintát elemeztek. Az adatok segítségével rekonstruálni tudták a vadlovak elterjedését és a faj domesztikálásának történetét.
   
Eredményeik szerint a vadlovak 160 ezer évvel ezelőtt az eurázsiai sztyeppe keleti vidékéről indulva terjedtek nyugat felé, háziasításuk mintegy hatezer évvel ezelőtt valóban a sztyeppe nyugati vidékein kezdődött. A háziasított lovak számát időről időre vadlovakkal növelték az emberek, így maradtak fenn és híztak a csordák.
   
A vadlovakat nem volt egyszerű feladat fogságban szaporítani. Kancákat könnyebb volt tartani a méneknél, a csordákat ezért rendszerint nőstény vadlovakkal "töltötték fel". Minden bizonnyal ez a magyarázat a mai lovak anyai DNS-ének nagy változatosságára, és ez vezetett korábban - tévesen - arra a feltételezésre, hogy a vadlovakat több régióban is háziasították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.