Tetszeni fog a kéttúrós, sajtos pogácsa

Ínycsiklandó kínálni való - süsse meg még ma!

A hétvégéken nem árt, ha van a háznál egy kis kínálni való, ropogtatnivaló finomság - a kéttúrós sajtos pogácsa ideális lehet!

2011.10.23 07:29ma.hu - Fotó: desszert.eu - panoramio.com

A pogácsa általában népszerű és mindig bevethető rágcsálnivaló, ugyanakkor komolyabb, mintha ropit vagy chipset kínálnánk körbe. Próbáljuk ki a kéttúrós, sajtos változatot!

Fotó: panoramio.com

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):

- 1 dl tej,
- 1 csapott evőkanál cukor
- 30 gr élesztő
- 600 gr finomliszt
- 1 evőkanál só
- 250 gr margarin
- 150 gr juhtúró
- 150 tehéntúró
- 3 tojássárga
- 1 dl tejfel
- 100 gr trappista sajt
- liszt a nyújtáshoz

A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk (hogy levegősebb legyen és jobban tudjon dolgozni az élesztő), elkeverjük a sóval és durva reszelőn beleeszeljük a fagyos margarint. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk-morzsoljuk.

Hozzáadjuk a szitán áttört juhtúrót és tehéntúrót, az élesztős tejet, 2 tojássárgáját, végül a tejfölt. Jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen ½ órát kelni hagyjuk.

A sajtot megreszeljük, majd - lisztezett deszkán - 3 mm vékony, téglalap alakú formájúra kinyújtjuk. A tésztát megszórjuk a reszelt sajt 2/3 részével, majd a hosszanti oldalán, rétesszerűen feltekerjük. Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen újabb 1 órán át kelesztjük.

Kétujjnyi vastag (kb. 3 cm) egyetlen hosszú csíkot nyújtunk belőle, a tetejét megkenjük a maradék 1 tojássárgájával és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot csináljunk, mert az újra összegyúrt darabokból kinyújtott tészta már nem lesz leveles.)

Egymástól tisztes távolságra, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk és előmelegített, forró sütőben (200 C fok) 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.