Mai Muzsika: Talking Heads - Wild, Wild Life

A geekség motorságában a mindenható birizga az úr

Sorozatunkban a minden napra egy muzsika elvét maximálisan szem előtt tartván jegyzetelünk, érdekességeket és apropókat fogalmazunk meg játékos kedvvel és közérthető stílusban, valamint együtt örülünk a munkahelyen taktusra taposó lábaknak az olvasóval.

2010.06.17 10:17adamik zsolt - ma.hu

Ma az úgynevezett geekségről ejtünk szót. Amennyiben az olvasónak lehetősége van rá, kattintson a play gombra az lentebb beembeddelt videón. Köszönjük.

Most, mikor felhangzottak az első taktusok - I'm wearin' / Fur pyjamas / I ride a / Hot Potata' - az olvasó vessen egy pillantást az önnönmaga által leírt mozgáskoordinációs görbére! A kombináció ebben az esetben valószínűleg a következő: jobb láb előre, tojón billentve a mindenség - majd ugyanezt megismételjük a ballal is. És így tovább, és így tovább.

Megvan?

Önre jelenleg bután néznek a kollégák. Egyikük-másikuk összesúg. Ha Ön felsővezető, a marketinges kislány esetleg kikerekedett szemmel kuncog, és óvatosan, holmi kimutatások alá csúsztatott bal kézzel a Marikát tárcsázza a forgalmi osztályról.

Törődik Ön a megjegyzésekkel? Nem törődik. A Kedves Olvasó ugyanis sikeres szellemidézést hajtott végre épp. A geek a lelkében fel lett ébresztve kicsit. Lehet, hogy alig pislog fel, és máris az oldalára fordulva horkol tovább, de végül megtettük, amit megtehettünk.

Egymillió tépés Agyarországon

A geek szónak a pontos, mindenki által elfogadott honosítása eleddig még nincs. Használhatjuk a "gyíkot", ami ugye frappáns, és még hajaz is az eredeti frázisra. Nevezhetjük függő polgártársainkat "kockának", esetleg "matekosnak". A közös bennük az, hogy ők kattanva vannak. A geek (kocka, matekos, ecetera) legfontosabb jellemzője, hogy képtelen szabadulni saját világából - de igazából nem is akar. Neki az a mézespuszedli. Az ő mindensége légypapír, melyet méreg helyett édesben áztattak ki csapdának.

Rágeekulni (szinte érezzük Grétsy László jeges markát, ahogy a torkunkra tapad) rá lehet a lepkepreparálástól a képregényeken át a muzsikáig bezárólag bármire. A lényeges különbség a hobbi és a konkrét síkidomság között annyi, mint hogy valaki vasárnaponként két fröccs között a pétanque-ot játszik a fáskamra mögötti homokos részen, vagy kapásból vágja a '962-ben, Neerpelt városában megrendezett másodosztályú bajnokság döntőjének eredményét, és hozzáteszi még, hogy esős volt az idő, reggel kicsi dér, a szakvezető az egyik Öcsit arrébb is trüsszögte.

Ha a geekségnek vannak édesszülei, akkor az egyik apu nem lehet más, mint az istenadta David Byrne. Nevezett, azóta popistenné vált félnótás 1977-re unja meg, hogy egyéb megoldás híján apró magnetofonról zörögjön a gitárja alá a dob+basszus, így tehát bandát alapít: ez lesz a Talking Heads. Amit ők játszanak, azt igen nehéz bármiféle skatulyába beszorítani: egyszerre punk, csürdöngölős szintipop, időnként zajos antimuzsika, illetve mindezek nyelvöltögetős kifigurázása. Úgy lesznek art, hogy beintenek a művészetnek.

Diszkópók

Teszik ezt egészen 1991-ig, mikoris Byrne a beszélő fejeknek int be, és odébbáll - ráadásul van annyira makacs, hogy a folyamatos mézesmadzagolás ellenére azóta sem hajlandó holmiféle újraegyesülésekben részt venni. (Valahol megértjük: a 83-as Speaking in Tongues után igen nehéz bármi pluszt az asztalra csapni; érdemes leülni egy zuhés, szomorú vasárnap, venni egy karton sört magunk elé, és behelyezni a lemezjátszóba az említett korongot. Ha napsütést nem is, de úgy a 3. track tájékán kába danászást bizton ígérhetünk)

Mikor nem szólólemezeken töri a fejét, összedolgozik Fat Boy Slimmel - Here Lies Love -, közösen melegíti fel, illetve fűszerezi újra a régi lecsót Brian Enoval - Everything That Happens Will Happen Today - közben pedig nem lusta képzőművészeti karrierjét egybemosni a producerkedéssel, és a tőrölmetszett, műokoskodó plasztikzsurnalizmussal.

Mondanánk, hogy reneszánszember, de a.) azt Itt már ellőttük, ill. b.) ő biza igenis geek a javából. Ha a Talking Heads koncertfelvételein (vagy a tavalyi hazai szólófellépésén) megfigyelhető sajátos mozgáskultúrán (lábak kalimpálása, seggberúgása a mindenségnek, egy valamirevaló diszkópók ilyenkor elnézést kér) túl is lépünk, még mindig ott figyel a kérdés: akar ez az ember vajon a saját világából megszabadulni? Mert megtehetné: csak a százfelől csorgó jogdíjakból Pataky Attillástul megvehetné magának Miskolcot, és süttethetné a hasát naphosszat a gépgyár tetején.

De ez az ember nem nyugszik, mert zümmög benne valami. Szinte hallik, ha koncert közben gitárt cserél. Olyan bizgere ez, amitől nyilván nem lehet egykönnyen megszabadulni.

Mert a geekség motorság is. Ha a geekekből energiát nyerhetnénk valahára, a planétánk áram- és üzemanyagellátása kb. egy csapásra oldódna meg.

Isten áldja a Kockákat.

I'm wearin'
Fur pyjamas
I ride a Hot Potata'
It's tickling my fancy
Speak up, I can't hear you

Here on this mountaintop
Woahoho I got some wild, wild life
I got some news to tell ya
Woahoho About some wild, wild life

Here comes the doctor in charge
Woahoho She's got some wild, wild life
Ain't that the way you like it?
Ho, ha!
Living wild, wild life.

I wrestle, with your conscience
You wrestle, with your partner
Sittin' on a window sill, but he
Spends time behind closed doors

Check out Mr. Businessman
Oh, ho ho
He bought some wild, wild life
On the way to the stock exchange
Oh, ho ho
He got some wild, wild life
Break it up when he opens the door
Whoahoho
He's doin' wild, wild life
I know that's the way you like it
Wo ho
Living wild, wild life

Peace of mind? Piece of cake!
Thought control!
You get on board anytime you like
Like sittin' on pins and needles
Things fall apart, it's scientific
Sleeping on the interstate
Woah ho ah
Getting wild, wild life

Checkin' in, a checkin' out!
Uh, huh! I got a wild, wild life

Spending all of my money and time
Oh, ho ho
Done too much wild, wild
We wanna go, where we go, where we go
Oh, ho ho! I doing wild, wild
I know it, that's how we start
Uh, huh
Got some wild, wild life
Take a picture, here in the daylight
Oh, ho! And it's a wild, wild life
You've grown so tall, you've grown so fast
Oh, ho ho
Wild, wild
I know that's the way you like it
Oh, ho!

Living wild wild wild wild, life.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.