Mai Muzsika: Európa Kiadó - Küldj egy Jelet

Szalonnazsírban fiatalodik a vén Európa

Sorozatunkban a minden napra egy muzsika elvét maximálisan szem előtt tartván jegyzetelünk, érdekességeket és apropókat fogalmazunk meg játékos kedvvel és közérthető stílusban, valamint együtt örülünk az olvasóval a munkahelyen taktusra taposó lábaknak.

2010.05.13 11:07adamik zsolt - ma.hu

Amikor Sorok Írója elsőképp látott Európa Kiadó videót a Magyar Televízió akkor talán még egyetlen csatornáján, az eufória helyett valami egészen más támadta be a szívét, jelesül, hogy Jézusom, huligánok. Mentségére legyen szólva: Sorok Írója kisgyermek volt, mangaszemű, ártatlan csemete, szülei egyszerű emberek, a föld sója, akik már arra is sandán tekintgettek a helyi üzemegységek, úgymint az ABC (anyai szint) illetve a Nyárfa italbolt (apai szint) előtt álldogálván, aki a jól bevált és méltán népszerű ruszki vágtázó helyett valami más, netalán vadonatúj drótszamarat ült meg a téeszcsé felé, munkába menet.

Nem volt szokás mifelénk különcködni. Olyankor ugyanis eperszag rondított bele a füstölt szalonna illatába. (Megjegyzés: nagymamánk igen jót kacagott, amikor elsőképp, valami kívánságműsorban talán, rázni látta a Menyhárt Jenőt, mondta is, hogy micsoda muki az ott, épp csak nem forog, majd mosolyogva megcsóválta a fejét, jelezvén, hogy nagy és érthetetlen világ ez; megjegyzés 2.: nyaranta nagymamánk a szalonnát következetesen görögdinnyével mammogta el.)

Kiadó klipet lesni határos volt az első pornó suttyomban való megtekintésével.

A pemzlinél is jobban áll a kezében.

Tegyük hozzá: amikor az URH 1981-ben feloszlott, mi magunk még épphogy csak tervbe voltunk véve, illetve apánk félve arra gondolt, hogy anyánk hátha, de csak halkan gondolta, mert ne lázítsunk. Zenei zendülésről, a pállott szocszag ellen intézett verbális vunderbaumról, holmi nagyvárosi fiatalok a rendszernek feszített pogózós ellenállásáról mit sem sejthettünk tehát. Mire muzsikailag beértünk annyira, hogy odafigyeljünk kicsit, már Európa Kiadó sem volt, illetve csak annyira, amennyire egy énekes-gitáros amerikai szobafestőként életben képes tartani egy magyar bandát.

Mázolóként eltöltött kései évei ellenére (és mitőlünk függetlenül, ólé) Menyhárt Jenő (meg Varga Orsi, Kirschner Péter, Kiss László, Magyar Péter, Másik János, többek között) ikonná lett. Ha ők nincsenek, nincsen Quimby, nincsen Kispál, de még esetleg simán jó zene sincs ma Magyarországon. Hamukázhatunk, de akkor is ők ásták ki az undergrundot (volt ugyan csákány még a Bizottság, meg a Müller Péter Sziámi, meg sok egyéb más bányakoromtól maszatos, zeneipari szakmunkás kezében is, de ez most nem tartozik ide.) Pedig mi történt? Pár hülyegyerek összeállt, és azt játszotta, hogy öröme telik a zenélésben. Hogy itthon is lehet ájer helyett illata a dolgoknak.
Csudaszép dolog volt tőlük.

Mit akarunk mindebből kihozni? Hogy érteni ugyan nem értjük teljesen, de a történelem igenis szeretnivaló? Hogy jó dolog vén, kiöregedett, mégis örökifjú muzsikusokat furvást újraegyesülni látni? Vagy hogy simán köszi?

Nem tudjuk még. Mi csak a füstölt szalonnát ennénk most, dinnyével.

Apropó:
Megtelt a Gödör - Az Európa Kiadó május 28-i koncertjére ugyan minden jegy elkelt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel május 30-án, vasárnap este 20:00 órai kezdettel lesz még egy koncert. Irány az Erzsébet tér.

Gyönyörű autók, gyönyörű nôk, éjszakai dühöngôk, egy halvány, utolsó emlék: megfogtam egy pincérnô mellét ez szerelem és nem szeretet, én úgy járok haza, mint a kisértetek to be or not to be, that is the question, I can get no satisfaction ki az az everybody és hova come on? én maradok hús a csontjaimon, egy ôrület fogságában a buja pesti éjszakában elmondom az imát és bedobom a vitaminokat az igazi élet nagy kaland a sok jóból jó sokat! Ez az éjszaka sosem ér véget, gyönyörű vagy és én szeretlek téged! Nem tudom, mi kényszerít erre, de az enyém leszel most néhány percre! Üvöltök a telefonba a telefonba, a telefonba és azt üvöltöm, hogy gyere gyorsan! hogy gyere gyorsan! gyorsan gyere! Te úgy vagy Te, ahogy én vagyok én, mi egyformák vagyunk nagyjából, A helyzetnek nincs semmi oka, hogy megváltozzon magától. Pokol éjfél után, ha valaki, akkor Te igazán az a lány vagy, aki kell nekem, kezedbe adom az életem! Küldj egy jelet lentrôl! Küldj egy jelet lentrôl! Küldj egy jelet lentrôl felfelé! ... egy jelet lentrôl... felfelé!

Én nem tudom, hogy hol a határ, és szeretem azt is, ha valami fáj! Mért lennék jó, mért lennék kedves, én vagyok az áldozat, én vagyok a tettes! Itt vagyok és elmegyek, és semmit se adok csak elveszek. Egy darab jövôt, egy darab jelent, hagyd, hogy elveszítsem a fejem! A Nap kihülôben, én Veled élvezem az életet, most ne menj el, ne menj el, maradj velem ma éjjel! Küldj egy jelet lentrôl! Küldj egy jelet lentrôl! Küldj egy jelet lentrôl felfelé! ... egy jelet lentrôl... felfelé! Te vagy a szerelmem a Földön és az egekben! Te vagy a szerelmem a Földön és az egekben! Te vagy a szerelmem a Földön és az egekben! Te vagy a szerelmem a Földön és az egekben! Küldj egy jelet lentrôl! Küldj egy jelet lentrôl! Küldj egy jelet lentrôl felfelé! ... egy jelet lentrôl... felfelé!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.