Mai Muzsika: Gorillaz - Feel Good inc.

Pixelből nyomják le torkunkon a 21. századot

Sorozatunkban a minden napra egy muzsika elvét maximálisan szem előtt tartván jegyzetelünk, érdekességeket és apropókat fogalmazunk meg játékos kedvvel és közérthető stílusban, valamint együtt örülünk az olvasóval a munkahelyen taktusra taposó lábaknak.

2010.05.20 14:11adamik zsolt - ma.hu

Rajzfilmhősből lett dalospacsirtákkal éppenséggel nincs tele a padlás, mégsem mondhatjuk, hogy aki firkából született, annak cokit, nem világot jelentő deszkát. Ott van az Alvin és a mókusok, nem a punkos, hanem a 2D-s, például.

Perszehogy gúnyosak vagyunk. Hiszen a Hupikék Törpikék sem popsztárnak készültek: előbb megálmodta Peyo, később a rajzfilmsorozatot alábeszélte Haumann Péter és Sinkovits Imre, majd később csak, valamikor a kilencvenes években gyűrte őket a húsdarálóba a marketingdémon, így púderezvén egy kvázi mítoszból köszörűkövön parádézó vásárimajmot.

Ne bántsatok, jó emberek.

A Gorillaz: teljesen más sörtészta. Őnekik, hiába nagy részük skicc, a lelkük tutira dalból van - már csak azért is, mert a bizonyos lélek egyik fele nem más, mint a Blur édesapja, Damon Albarn. A projektben a jang Jamie Hewlett, aki olyan képregények grafikusmágusaként aratta a popkultúrát, mint a Tank Girl, vagy a Dredd bíró (ne a Stallone-féle verzióra tessék gondolni: Alan Grant eredeti Judge Dreddjét olyan keményen herélte ki Hollywood, hogy az egészestés snuff-filmre kívánkozik). A legenda szerint Albarn és Hewlett közös bérházban laktak - ezt a tőrőlmetszett Gorillaz-rajongó akár egy újabb istenbizonyítékként is felfoghatja, üdvözöljük Aquinói Szent Tamást a klubban - és az összeköszönésekből lassan közös munkaasztal lett.

Első nótájuk, a Tomorrow Comes Today híre szájról szájra járt, éppen csak az volt a bibi, hogy senkire se tudott rámutatni a nagyérdemű, ekképpen: nézzed már, ott mennek a gorillás gyerekek. Merthogy azok akkor még csak Hewlett fejében ütötték a basszust.

Bonyolult és ijesztő dolgok ezek. Márhogy beletolják itt az arcunkba a jövőt, ennyire szemtelenül. Ül az egyszeri, és örül a négy soha nem is létezett előadónak, amint azok épp a fejébe ordítják bele, hogy ők biza boldogok, és magukat kitűnően érzik. 2-D, Russel, Noodle, és Murdoc immár két albummal, és kismillió bootleggel a hátuk megett úgy váltak elsőszámú tényezővé a popszakmában, hogy alattuk mindig más zenész muzsikál, levegőt ráadásul még sosem vettek. Hiába nincs szívük: elektromuzsikában ennyi érzés nem dobogott még.

Isten hozott a 21. században, babám.

Apropó:
A Gorillaz Sund System bemutatkozik az augusztus 11-16 között megrendezáésre kerülő Sziget fesztiválon, az A38-Wan2 sátorban. A Sziget.hu-ról loptuk: "A Gorillaz repertoárjából felépített másfél órás dj-show elképesztő vizuáljaiban a világ legpoposabb grafikái kelnek majd életre a Szigeten a Gorillaz Sound Systemet támogató VJ-géniuszok irányításával." Úgy legyen, ámen.

Hahahahahahahahaha,
Feel good, Feel good, Feel good, Feel good, Feel good, Feel good, Feel good, Feel good, Feel good.........

City's breaking down on a camel's back.
They just have to go 'cause they don't know wack
So all you fill the streets it's appealing to see
You wont get out the county, 'cos you're bad and free
You've got a new horizon It's ephemeral style.
A melancholy town where we never smile.
And all I wanna hear is the message beep.
My dreams, they've got to kiss, because I don't get sleep, no..

[Chorus:]

Windmill, Windmill for the land. Turn forever hand in hand Take it all there on your stride It is tinking, falling down Love forever love is free Let's turn forever you and me Windmill, windmill for the land Is everybody in?

Laughing gas these hazmats, fast cats, Lining them up-a like ass cracks, Lay these ponies at the track Its my chocolate attack. Shit, I'm stepping in the heart of this here Care bear bumping in the heart of this here Watch me as I gravitate Hahahahahahaa. Yo, we gonna go ghost town, This motown, With yo sound You're in the place You gonna bite the dust Can't fight with us With yo sound You kill the INC. So don't stop, get it, get it Until you're Jet Ahead. Yo, watch the way I navigate Hahahahahhaa

Feel good, AHHHHahahahah [x4]

[Chorus]
Don't stop, get it, get it
We are your captains in it
Steady, Watch me navigate,
Ahahahahahhaa.
Don't stop, get it, get it
We are your captains in it
Steady, watch me navigate
Ahahahahahhaa.

Feel good, AHHHHahahahaha Feel good, Feel good, AHHHHahahahaha Feel good....

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.