Mai muzsika: Quimby - Androidő

A gátlástalanság nevében együtt vonyítunk a Holdra

Sorozatunkban a minden napra egy muzsika elvét maximálisan szem előtt tartván jegyzetelünk, érdekességeket és apropókat fogalmazunk meg játékos kedvvel és közérthető stílusban, valamint együtt örülünk az olvasóval a munkahelyen taktusra taposó lábaknak.

2010.05.18 13:57adamik zsolt - ma.hu

A férfiban van egy gén, mely a "lódító lupus" névre hallgat: feltérképezésére 1953-ban, egy női hímzőkör és egy futballrajongó orvosprofesszor Meinstadt városában lezajlott összecsapása után került sor.

A jó doktort a Puskásékkal vívott világbajnoki döntő kezdetétől előbb tíz vékonyka perc, majd azonos mennyiségű, ám jóval termetesebb asszonyság választotta el. Utóbbiak végleg. A termetes asszonyok közül előlépett ugyanis a nej, és közölte volt - mert ilyenkor a nő nem tudakol ám, hiába van a mondat végén kérdőjel, a rúzs hatására az lényegében ponttá, rosszabb esetben pengeszájú felkiáltójellé biokemizál -, hogy ugye nem jelent problémát, ha esetleg ők most itt, a tévészobában mintáznak bibliaidézeteket két avas pletyka között holmi jobb sorsra érdemes anyagokba bele.

Pillanatnyi szikkadt csend után kettő dolog történt: doktorunkon belül, a bordaketrec - Rippe - alatt, lévén német állampolgár, felvonyított valami - lásd még: lupus -, míg ezzel párhuzamosan a tudós férfiú száját az azóta szállóigévé lett "Ugyan már, miért lenne baj, majd addig molyolok valamit a garázsban" kijelentés hagyta el - lásd még: lódító.

Az eseménynek tulajdonítható génsebészeti eredményeken, illetve a köztudatba a fűnyírós mészárlás néven berögzült meinstadti tizesgyilkosságon túl azóta bizonyított, hogy egy férfi életében a vonyítás és a mosoly igen gyakran egy tőről fakad.

Lásd például a Quimby zenekart.

Begyulladt szemekkel

Kevés olyan Quimby koncertet tudnánk felidézni, melynek során a Holdra vonyítás nem játszott főszerepet. Zenei talentumuk pont azért különleges, mert kivetkőzteti az embert önnön magából - nem hiába gyakorolta ezt, már a gátlástalanságot a Kiss Tibor oly állhatatosan, még az elvonó előtt.

A Quimbyben afféle energiák fortyognak, amitől gőzzé válik az emberben a pálinka. Tény persze, hogy az évek során sokat szelídültek - a '93-as első album, a Síp of Story olyan vadállati kegyetlenséggel zabálná fel a 2009-es Ajjajjaj-t, ha összefutnának a zeneipari dzsungel mélyén, hogy arra gondolni is tereh - ám ez a higgadás bizonyos szempontból jót is tett nekik. A büdös nagy lángolásban még belehamvadt volna Magyarország - ki merjük jelenteni - mainapság legjobb koncertzenekara.

Hogy ők-e a legjobbak, azon esetleg elvitázhatunk a Tisztelt Olvasóval - de hogy "a legeredetibb" titulust nem engedjük elragadni a nevük mellől, az bizonyos.

Égrenézés után, lefelé.

Mert sanzonos szövegszikékkel kocsmaközönség szívét learatni - lehet; helyi kisközösség (jelesül Dunaújváros) pampapp-pápáivá válni - ér; de országosan teltházra ítélt bandává avanzsálni - nemigen illik.

Nekik mégis összejött. Rajtuk kívül egyedül a bohém kuzin, a Kispál hozta össze ugyanezt - vidéki városból nagykirállyá lenni - de míg ők beleragadtak és elfogadták a laza gyorséttermi státuszt, addig Tibiék furvást megrázzák maguk, és mutatnak valami régről jött újat.

Érthetetlennek tűnik. Vonyítani kell.

Apropó:
Június 23-tól rámutató fesztiváljelleggel Telezenél a Dürer-kert: a Quimbyn túl fellép a Neo, Frenk, az Irie Maffia, és még sokan mások.
Bővebb Infók Itt!!

Oltsd el a lámpát,
kicsit tedd takarékra az agyad
lassíts le egy percre ember,
leelőzted magad !

De tudod hogy nem tart örökké,
hiszen volt már annyi jel,
hogy ami egyszer volt,
újra nem jön el.

Lehetne bársonyos
minden éjszaka
de Isten ostoroz,
s hajt a vér szaga.

Hiába menni kell,
a csengő csilingel.
s ami egyszer volt,
újra nem jön el.

Halhatatlan vagy
gyönyörű android,
otthonod színtelen,
szúros szagú aldehid.

Műanyag gombokon
jajgat egy műköröm.
Hiszen te élsz!
Én nem csak működöm!

Alakja izgató,
modern a külseje,
jó lenne sejteni,
mit rejt a belseje.

Hiába faggatom,
ő csak annyit felel:
Ami egyszer volt,
újra nem jön el.

Halhatatlan vagy
gyönyörű android,
otthonod színtelen,
szúros szagú aldehid.

Műanyag gombokon
jajgat egy műköröm.
Hiszen te élsz!
Én nem csak működöm!

Eszembe jut egy érzés,
gyorsan kihányom magamból.
Illegek-billegek
egy csészealjon ülve.
Lám a jobbik részem
a latrinában landol.
Remekül mennek a dolgok
magukból kiürülve.

Halhatatlan vagy
gyönyörű android,
otthonod színtelen,
szúros szagú aldehid.

Műanyag gombokon
jajgat egy műköröm.
Hiszen te élsz!
Én nem csak működöm!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.