Mai muzsika: Diane Birch - Choo-choo

Kénszagú emberrel üzletelni telihold alatt is veszélyes

Sorozatunkban a minden napra egy muzsika elvét maximálisan szem előtt tartván jegyzetelünk, érdekességeket és apropókat fogalmazunk meg játékos kedvvel és közérthető stílusban, valamint együtt örülünk a munkahelyen taktusra taposó lábaknak az olvasóval.

2010.05.05 14:03adamik zsolt - ma.hu

A poppal semmi baj nincs. A pop kedves, olyannyira, hogy végképp békénhagyja az embert. Illetve, ha akar is, csak egyet: hogy legyen mit artikulátlanul ordítani a zuhany alatt, vagy neadjisten részegen. Mikor ez a célkitűzés holmi marketingépezetek fogaskerekei közé szorul, akkor van baj. Olyankor beszélhetünk turbofolkról, durván felcukrozott nosztalgiaszörpökről. Tetszettek már teszem azt Nox slágereket üvölteni zuhany alatt részegen? Ugye, ugye.

A popdalok többsége körülbelül kettő panelből építkezik: a sémák közül az egyik, hogy elhagyott a kedvesem. Az, hogy a kedves miért ment el, hagyott minket ott a tökig hömpölygő érzelmekben, esetleg később visszajön-e, abszolúte mindegy: a lényeg a szívplezúr. Hogy kaparászás közben olyasmiket danásszunk: holdfény, meg kéz a kézben jártunk, meg az a tavalyi nyár, ugye emlékszel.

Meg akarjuk menteni

Diane Birch mindezek alapján minimum egy dr. Faustusszal násztáncolta végig a dagadt holddal teli tavalyi nyarakat, ami akár bizonyos világirodalmi asszociációkra is késztethetne. (Még szerencse, hogy nem: akarja a fene szívre célzott sóspuskával agyonlőni a romantikát.) Mert miről énekel ez a bogárszemű leány? Hogy jött az ördög, koszos patával betalpalt a nappaliba, és elvitte a kedvesét. A szövegkörnyezetből később kisül a leány azon meggyőződése, miszerint a kényszagúnak igazából ő maga kellett, aztán mégis az emberét csípte nyakon. Most meg ó, kárhozat, a vonaton (ami ugye choo-choo) a mennyország helyett egyenest a pokol felé robog, minek kapcsán, ismervén a hazai vonalak állapotát, az egész gyanús ügyletben felvetődhet a Magyar Állami Vasutak felelőssége is. (Még szerencse, hogy nem.)

Erre varrjanak gombot. Tim Burton összejött Robert Wiene-vel a Balaton parti Szot-üdülő Csillag-diszkójában. A témához feltűnően passzoló orgonapöntyömről már szó se essék.

Birch kisasszony többi nótája, már amivel volt alkalmunk megismerkedni, nagyjából hallgathatatlan, átcsordulós gej, ragadós, igencsak hamis piacosméz. A choo-choo ellenben átrobog az emberen, aztán megint, és csak zakatol, meg zakatol, csak megérkezni nem akar az istennek sem.

Sose üzleteljenek kénszagú emberrel.

Apropó:
Május 5-e 1867 óta a részegen kádban éneklés világnapja szerte.

My baby's got a cherry eye
It comes out when the moon is high
(When the moon is high)

Oh my my baby's got a heart of gold
But every time the sun goes low
oh oh you know the love don't show

Just when I think I'm on the road to heaven
I see I'm only on the road to hell

The devil's got my baby
Somebody help me please
The devil's got my baby
But I think he's really after me

Oh my my baby's got a talk so sweet
But every time the light gets weak
Oh the promises don't keep
Thought I was riding on the train to heaven
but I'm on the choo choo straight to hell 

The devil's got my baby
Somebody help me please
The devil's got my baby
But I think he's really after me

Oh yeah
Just when I think I'm on my way to heaven
I see I'm only on my way to hell

The devil's got my baby
Somebody help me please
The devil's got my baby but I think he's really after me
Oh yeah the devil's got my baby
Oh the devil's got my man
The devil's got my baby
but I know I know he really want me

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.