Mai muzsika: AC/DC - Shoot to thrill

A rock and roll szentjei a büdösből varrják a glóriát

Sorozatunkban a minden napra egy muzsika elvét maximálisan szem előtt tartván jegyzetelünk, érdekességeket és apropókat fogalmazunk meg játékos kedvvel és közérthető stílusban, valamint együtt örülünk a munkahelyen taktusra taposó lábaknak az olvasóval.

2010.05.03 07:33adamik zsolt - ma.hu

A Shoot to thrill kapcsán arról szerettünk volna írni, hogy mifene a rocksztár: hallgatjuk épp a rádiót, ahol a reklámblokk Tóth Reninek, Magyarország elsőszámú rockdívájának (vagy hasonló a szókapcsolat, annyira azért nem figyelünk) első albumát igyekszik valamiért pont a mi privát szféránkon keresztül a köztudatba beleszuszakolni. Félreértés ne essék: nem Renátával van bajunk, csak azzal a marketingépezettel, amelyik ráadta a plasztikszegecses műbőrkabátot.

Itt még élt.

Hisszük (reméljük) hogy Renáta (Reni!) nem tartja rockistennőnek magát (metállady, megvan?), hovatovább kénytelenek vagyunk kijelenteni: rocksztárok nincsenek, a szanaszét varrt mitológia popba, jobb esetben cukros-mézes nosztalgiába süllyedt.

Simán elképzelhető persze, hogy egyes meglettebb olvasók, kik még százforintos Pécsi Pengettyűssel hergelték maguk annakidején a Pecsa előtt, mikor az R-Go drukkereket várták, megverés céljából, most azon ütik a klaviatúrát, hogy Sorok Írója rocksztárságról motyog, az írás felett, öblös betűkkel meg az egyenáram/váltóáram szimbóluma virít. Hülye glamrock, Kiss-ről akarsz-e írni esetleg, vagy egyből ugrunk a Europe-ra.

Hőbörgőknek bizonyos szempontból igazuk van. Mégis, Sorok Írója veres ördögvillával csapná fülön, aki szerint az 1980-as Back In Black alig több mint utolsó hörgés, a csontkert felé kígyózó úton felköhögött, fájdalmas jajzene.

Itt már nem.

Ki merjük jelenteni: a Back In Black a világ egyik legjobb albuma - a 76., ha a Rolling Stone magazint kérdezzük. Nem mellesleg alig hét hónappal az után került korongra, hogy az AC/DC első énekese 1980. február 19-én bemutatta tízpontos gyakorlatát a haláltatamin: Bon Scott több liter alkohol, holmi tudatmódosító drazsék és egyéb lélekbogáncsok elfogyasztását követően egy Ford hátsó ülésén felhabzsolta az életét. Hidegen, ó jeah. Nincsen mellébeszélés, nincsenek jelzők és segédigék, a dudásnak pokolra kell menni. Highway to hell. A rockba, Renáta, bele muszáj dögleni sajnos, csúfosan, a büdösből gyúrva ekképpen glóriát, különben az egész erőlködés alig egy akkorddal lesz több, mint a lakodalmas sramli.

A Back In Black az új énekessel, Brian Johnsonnal olyan elsőrendű matéria, hogy onnan tényleg csak lefelé vezetett az út.

Apropó:
április 29.-én kerül a mozikba a Vasember című képregényfilm második epizódja, melynek rendezője, Jon Favreau igen jó érzékkel a Shoot to thrillt választotta témamuzsikának. Igazából köpnénk az egészre, ha a vasalt bádoghéroszhoz nem illene olyan nagyon a döngölés - de illik, hogy a fene enné meg.

All you women who want a man of the street
But you don't know which way you wanna turn
Just keep a coming and put your hand out to me
'Cause I'm the one who's gonna make you burn
I'm gonna take you down - down, down, down
So don't you fool around
I'm gonna pull it, pull it, pull the trigger
Shoot to thrill, play to kill
Too many women with too many pills
Shoot to thrill, play to kill
I got my gun at the ready, gonna fire at will
Yeah I'm like evil,
I get under your skin
Just like a bomb that's ready to blow
'Cause I'm illegal,
I got everything
That all you women might need to know
I'm gonna take you down - yeah, down, down, down
So don't you fool around
I'm gonna pull it, pull it, pull the trigger
Shoot to thrill, play to kill
Too many women with too many pills
Shoot to thrill, play to kill
I got my gun at the ready, gonna fire at will
'Cause I shoot to thrill, and I'm ready to kill
I can't get enough,
I can't get MY FILL
I shoot to thrill, play to kill
Yeah, pull the trigger
Pull it, pull it, pull it, pull the trigger
Oh Shoot to thrill, play to kill
Too many women, with too many pills
I said, shoot to thrill, play to kill
I got my gun at the ready, gonna fire at will
'Cause I shoot to thrill, and I'm ready to kill
And I can't get enough, and
I can't get my FILL
'Cause I shoot to thrill, play it kill
Yeah Shoot you down
Yeah I'm gonna get you to the bottom and shoot you
I'm gonna shoot you
Oh hoo yeah yeah yeah
I'm gonna shoot you down yeah yeah
I'm gonna get you down
Yeah yeah yeah yeah
Shoot you, shoot you, shoot you, shoot you down Shoot you, shoot you, shoot you down Oh, oh, oh, oh, oh, oh, ooooooh
I'm gonna shoot to thrill
Play to kill
Shoot to thrill yeah, ooh yeah

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.