Haydn, Mozart és Puccini is lesz!

Operák a Tavaszi Fesztiválon!

Az operairodalom két slágerdarabja mellett két kuriózum található a 2009-es Budapesti Tavaszi Fesztivál opera-kínálatában.

2009.03.20 17:40ma.hu

Hogy Puccini Turandotja és Mozart Don Giovannija miként kerül a programba az aligha igényel magyarázatot, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Turandot rendezője Kovalik Balázs a Don Giovanni pedig Fischer Ádám vezényletével, a Bécsi Staatsoper produkciójában lesz látható, vagyis igazán autentikus előadásban érkezik Budapestre.
 
S bár Mozart drámai géniusza árnyékba borítja kortársának és barátjának, Joseph Haydnnak az operaéletművét, nem pusztán a zenetörténet egyik legnagyobbja előtti tisztelgés indítja arra a Budapesti Tavaszi Fesztivált, hogy kétszáz évvel Haydn halála után két operáját is bemutassa Magyarországon. 

Hiszen Haydn élete jelentős részét operák megszervezésével, betanításával, dirigálásával és nem ritkán komponálásával töltötte az Esterházy hercegek szolgálatában. 1780 és 1790 között, alig tíz év alatt több mint száz opera hangzott el Eszterházán, az előadások száma pedig meghaladta az ezret. 

A műfaj tehát Haydn vérében volt, s hogy személyesen is vonzódott az operához.  A XVIII. század utolsó évtizedének egyik legizgalmasabb zenés színházi darabját az opera műfajában is otthonosan mozgó Zsótér Sándor jegyzi rendezőként, Euridiké szerepében pedig Rost Andrea lesz látható.

Hogy Haydn operái nem pusztán érdekes zenetörténeti leletek, hanem a XXI. század emberéhez szóló, minden ízükben élő alkotások, azt jól példázza a berlini Staatsoper 2003-es produkciója: felkérték a karmesterként is aktív görög zeneszerzőnőt, Konstantia Gourzit, hogy egészítse ki Haydn töredékesen fennmaradt operáját, az eredetileg marionett-előadás számára írott Philemon és Baucist. 

Az egymás nélkül élni képtelen öreg párok archetipikus történetét feldolgozó darabban szervesen kapcsolódik egymáshoz a XVIII. század és a XX. század végének zenei nyelve: Gourzi nem törekedett a Haydn-korabeli stílus imitációjára, hanem idősebb kollégájától megihletve írta tovább és egészítette ki az eredeti művet. 

A nagysikerű 2003-as berlini bemutató után alig hat évvel a szerző, Konstantia Gourzi vezényletével lesz hallható a darab Budapesten, mégpedig Kovalik Balázs víziójában. Az előadás különlegességéért nemcsak az izgalmas mű, a zenszerző-karmester, a rendező, hanem a rendkívüli helyszín, a Vasúttörténeti Park is kezeskedik.
 
2009. március 21. 
Magyar Vasúttörténeti Park (Budapest) 19:00
Haydn: Philemon és Baucis
Közreműködik.: Boncsér Gergely, Csavlek Etelka; vez.: Konstantia Gourzi; rend.: Kovalik Balázs 

2009. március 29. 
Magyar Állami Operaház (Budapest) 19:00
Haydn: Orfeusz és Euridiké, avagy a filozófus lelke
Közreműködik: Rost Andrea, Szegedi Csaba, Hajnóczy Júlia, Cser Krisztián; vez.: Fischer Iván; rend.: Zsótér Sándor 

Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.