Összeművészeti fesztivál indul márciusban!

Újra itt a Tavaszi Fesztivál Debrecenben!

Debrecen idén is megrendezi tavaszi programsorozatát, melynek során hazai és külföldi neves művészek, művészcsoportok egyaránt bemutatkoznak. A sokszínű fesztivál éppúgy kínál komolyzenei, jazz és könnyűzenei hangversenyt, mint képzőművészeti kiáll

2009.02.11 15:40ma.hu

A Fesztivál nyitóeseménye a XVIII. Debreceni Tavaszi Fesztivál megnyitása. A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Kortárs-kiállítóterme ezúttal is otthonul szolgál, ahol Debrecen és Hajdú-Bihar megye hivatásos képzőművészei látják vendégül a kortárs képzőművészet, s a helyi értékek iránt érdeklődőket. 

Az évenkénti bemutatkozási alkalom lehetőséget teremt fiatal tehetségek felfedezésére éppúgy, mint az alkotók pályájának követésére. A hagyományoknak megfelelően a Tárlat egy hónapon át (március 15.-április 15.) várja a művészetkedvelő közönséget. 

Rohmann Imre zongoraművész, elbűvölő zongorajátékával kápráztatja el a közönséget, illetve vezényli a közreműködő Weiner- Szász Kamaraszimfónikusokat, az ünnepi nyitóhangversenyen, március 15-én a Kölcsey Központ nagytermében. Március 16-án szintén egy kiváló zongoraművész, Havasi Balázs és barátai mutatkoznak be a debreceni közönségnek. 

A fiatal művész minden szempontból szakított a konvenciókkal. Tornacipőben jár, pop lemezeket jelentet meg és koncertjein elbűvöli a közönséget. Az est közreműködői a, Kasza Tibor és Bocskor Bíborka. A nagysikerű Bizet opera átdolgozása után, újabb óriási sikerre számító produkcióval áll színpadra Horgas Eszter és Al Di Meola.
 
Az Ő és Carmen című előadás tele van tűzzel, temperamentummal. A darabot átszövi Astor Piazzola argentín zeneszerző és kiváló harmonikás zenei szelleme is. Az esten fellép a világhírű ütős, Gumbi Ortiz és a gitáros Peo Alfonsi is.

A Debreceni Tavaszi Fesztivál már nélkülözhetetlen programja a Frankofón Filméjszaka. Március 19-én öt új francia filmet láthat a közönség. Az egész éjszakát betöltő mozizás alatt a francia filmek kedvelői többek között "találkozhatnak" Julie Gayet-val, Daniel Auteuil-el, Gérard Depardieu-vel, Vincent Cassele-el, Clovis Cornillac-al

Dráma, krimi, romantika, kaland elevenedik meg a filmvásznon. Egész estés kikapcsolódást ígér a már-már örökzöldnek mondható darab, Webber: Macskák. 

A Madách Színház társulata 1983-ban vitte színre a darabot, ezalatt az idő alatt csaknem 1300 alkalommal mutatták be, mindig óriási sikerrel. Ezúttal a debreceni közönség is részese lehet az élménynek. Március 24-én a Főnix Csarnok színpadán kelnek életre a négylábúak, fergeteges szereposztásban. 

B. Müller Magda képei mellett nem lehet elmenni. A magyar standfotó nagy művésze maga helyett beszélteti szereplőit. Egyedülálló szeme van a humor, a távlatok és az emberi esendőség ábrázolására. Negyvenéves pályafutása alatt közel hatvan filmben dolgozott. A forgatások élményei, feszült pillanatai, emberi viszonyok tükröződnek a képein. 

A Kölcsey Központ kiállítótermében március 25. és április 25. között látható az a kiállítás, amely a művésznő fantasztikus képeiből válogat. Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté. A mostani előadást a mester fiatalkori éveiben tett utazási ihlették. A Népek táncai című előadás a szcenikus orosz néptánc mellett bemutatja a különböző nemzetek hagyományait, testi kifejezésrendszerét.
 
A Mojszejev Táncegyüttes március 24-én a Főnix Csarnokban lép fel. Az Amadinda Ütőegyüttes idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját. Különös hangsúlyt fektetnek a zenei ismeretterjesztésre, ezért fiatalok számára rendezett koncertsorozatok keretében vállalkoznak a XX. századi zene széles körű megismertetésére. 

Utak és gyökerek műsoruk is fantasztikus élményt ígér, március 31-én. Április 3-án a Főnix Csarnokban régi kedves ismerőst köszönthet a közönség. Ugyan már elmúlt 30 éves, de játékosságából, különös bájából mit sem veszített. Csukás: Süsü, a sárkány című zenés mesejátéka új köntösben, modern hangzásvilágban és új jelenetekkel gazdagodva kerül színre. 

A József Attila Színház társulata megható kedvességgel, humorral, ötletességgel, gyönyörű jelmezekben mutatja be a kis egyfejű kalandos történeteit. Kuba zenében és táncban. Április 5-én a Pasión De Buena Vista társulata Debrecenbe varázsolja a kubaiak irigylésre méltó jó kedvét, a tánccal kapcsolatos már-már misztikus csodáját. 

Egy képzeletbeli utazás részese lehet mindenki, aki megnézi a társulat produkcióját, ahol a zene, a tánc és Kuba játssza a főszerepet.

A Debreceni Tavaszi Fesztivál záró programja, április 8-án Rob Becker: Caveman című darabja. Az ősember átütő Broadway-komédia, egy valósághű sztori mindennapjainkból. 

A férfiak önmagukkal vívott harcai, az örök nőhöz, Évához fűződő igen-nem ellentmondásaik elevenednek meg a színpadon, Kálloy Molnár Péter kiváló játékában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.