Dvorák: Ruszalka

Lírai mese, opera bemutató Debrecenben!

A sellők a tengerjáró férfiak és a partoknál lakó halászok kultuszából születtek, majd történetük az egész kontinensen elterjedt. A közhiedelemmel ellentétben hableányok nem csupán a tengerekben létezhetnek.

2009.02.10 16:30ma.hu

Antonín Dvořák tündéri operája élményt jelenthet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha van opera a Varázsfuvolán kívül, amely megszerettetheti a gyermekekkel e műfajt, akkor ez minden bizonnyal olyan. Története rokon Andersen Kis hableány című meséjével. 

Ruszalka, a sellőlány beleszeret egy szép hercegbe, de ahhoz, hogy a közelébe kerülhessen, és emberré válhasson, fel kell áldoznia a hangját. 

Egy boszorkány segítségével valódi nővé változik, de örökre megnémul. Boldogsága a herceg hűségén áll vagy bukik. Sajnos a herceg szerelmes lesz egy hercegkisasszonyba, és hűtlenül elhagyja Ruszalkát. A sellőlány már nem térhet vissza az övéihez, arra van ítélve, hogy bolygó lángként a mocsárba csalja a vándorokat. 

Ez lesz a sorsa a hűtlen hercegnek is. E drámai történet kifejezéséhez Dvořák bevetette zenei palettájának minden gazdagságát. Jaroslav Kvapil szép verssorai csodálatosan simultak a zenére, és a Ruszalka több áriája világszerte híressé vált az operakedvelők körében. 

A színház Smetana Az eladott menyasszony című klasszikusa után a cseh operairodalom egy újabb kiemelkedő művét ismerteti meg a közönséggel. 

A két nagyszerű zeneszerző azonban nem csupán az operatörténet lapjain áll szorosan egymás mellett, hiszen életrajzuk is szolgál közös ponttal: Dvořák Smetana vezénylése alatt zenélt Prágában.

ANTONIN DVOŘÁK: RUSZALKA 

Lírai mese, opera három felvonásban 

Libretto: Jaroslav Kvapil 
Vezényel: Kocsár Balázs 
Közreműködik a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Csokonai Színház Énekkara 
Karigazgató: Pálinkás Péter 

Ruszalka: Létay Kiss Gabriella/ Kriszta Kinga
Herceg: Györfi István/Hajdú András 
Tókirály: Jekl László/Wagner Lajos 
Jezsibaba: Bódi Marianna 
Idegen hercegnő: Pesti Emese 
Vadőr: Böjte Sándor 
Kukta: Ducza Nóra
1. nimfa: Heiter Melinda 
2. nimfa: Gaál Wéber Ildikó 
3. nimfa: Balogh Eszter 

Közreműködnek: Baltás János Barabás Fanni Cservenka Ferenc Drága Diána Edelényi Vivien Jéger Dorottya Kókai Tamás Laskó István Lezó Nóra Szanyi Sarolta Szőke Norbert 

Díszlet, jelmez: Zeke Edit 
Korrepetitor: Kunsági István/Sörös Cecília Nagy Máté/Gyülvészi Péter 

Rendező: Novák Eszter 

Bemutató: 2009. február 13. Forrás: Debreceni Csokonai Színház

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.