Alfons Mucha a Szépművészeti Múzeumban!

Az Art Nouveau mesterének kiállítása a Tavaszi Fesztivál keretében!

Alfons Mucha élete és munkássága lenyűgöző, és egyedi stílusa irányt adott az Art Nouveau művészetének. Mesterként tisztelik őt ebben a stílusban: kecses nőalakjaival, leomló ruhakölteményeivel meg is érdemli ezt az elnevezést.

2009.02.16 21:00ma.hu

2009 március 20.-án a Tavaszi Fesztivál keretében a Szépművészeti Múzeumban állítják ki a képeit a "Csehország üdvözli Magyarországot" program keretében. A cseh szecesszió kiemelkedő mestere, Alfons Mucha alkotásaiból nyílt retrospektív kiállítás a bécsi Belvedere Múzeumban. 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idején hazánkban is megemlékeznek a művészről. 

- "Örömünkre szolgál, hogy a nagy Klimt-kiállítás után most az art nouveau egy másik mestere, Alfons Mucha életét és életművét bemutató teljes retrospektív tárlatot fogadhatunk" - mondta Agnes Husslein, a múzeum igazgatója a múlt heti megnyitón.
 
Mucha ívekben és csigavonalakban, virágdíszekben és stilizált ornamensekben gazdag stílusa rövidesen népszerű lett és valósággal tolongtak a plakátjaiért. Neves keksz- és csokoládégyárak és más cégek veszik igénybe tehetségét termékeik népszerűsítéséhez. 

Párizsi kiadókkal is szerződést köt könyvillusztrációkra. Az 1900. évi világkiállításon ő dekorálta Bosznia-Hercegovina pavilonját, amely elnyerte a világkiállítás ezüstérmét. Muchát a francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki. A retrospektív kiállítás része a Szláv eposz című, húsz festményből álló sorozat két darabja is. 

A festő húsz évet szentelt a 20 négyzetméteres képeken szereplő allegóriák megalkotásának, majd 1928-ban a cseh népnek ajándékozta őket. Haláláig ragaszkodott ehhez a stílushoz, de 1910 után teljesült egyik leghőbb vágya is. Alkalmat kapott a szláv mitológia megfestésére, saját nemzete történelmének ábrázolására.
 
Ezt a 20 hatalmas méretű vásznon ábrázolt alkotást 1928-ban ajándékozta Prágának, de negatív visszajelzéseket kapott, művei stílusát elutasították.

Bár utolsó nagy horderejú újítása munkásságán belül nem kapta meg az áhított elismerést, nevét világszerte ismerik, művei naptárak, könyvjelzők, füzetek borítóján köszönnek vissza. Egy új és utánozhatatlan stílus megteremtője volt ő, és marad is. 

Ő volt az első és utolsó aki ilyen eredetiséggel tudta kifejezni a bánatot, a szomorúságot, a szerelmet vagy akár a meleget a hideget és a fáradtságot egy női alak tekintetén, arckifejezésén vagy öltözködésén keresztül. 

A Budapesti Tavaszi Fesztivál idején hazánkban is megemlékeznek Alfons Mucharól. Március 20-án nyílik a Szépművészeti Múzeum tárlata A nő dicsérete címmel. A Marta Sylvestrová (Morva Galéria, Brno) és Petr Tembera (Iparművészeti Múzeum, Prága) kurátorok által összeállított kiállítás a művész párizsi, amerikai és cseh korszakának legszebb plakátjait, festményeit, rajzait és fényképeit mutatja be, és azt az inspirációs és kreatív lehetőséget tárja fel, amelyet a női ábrázolások nyújtottak Mucha számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.