Élet a halál után

Óegyiptomi kiállítás nyílt Békéscsabán

Élet a halál után címmel az egyiptomi halotti kultusz emlékeiből nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének darabjaiból szombaton Békéscsabán, a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumban.

2009.02.07 19:10MTI

Nagy István, a kiállítás kurátora a megnyitón elmondta, hogy az egyiptomiak gondoskodni akartak mind a test, mind a lélek túlvilági fennmaradásáról. Az előbbit szolgálta a mumifikálás, míg az utóbbit a holtak birodalmában való megjelenés mítosza. A köznépnek ugyan nem volt lehetősége a drága szertartásra, ám testüket megőrizhette a száraz sivatag homokja. Az előkelők viszont már Krisztus előtt a XV. századtól fejlett mumifikálás segítségével őrizhették meg földi maradványaikat a túlvilág számára.

A holtak birodalmába kerülést hitük szerint megelőzte Ozirisznek, a holtak birodalma istenkirályának bíráskodása, csak az ő engedélyével lehetett belépni a túlvilágra. A kiállítás tárlóin ezeknek az állomásoknak a gazdag illusztrációit mutatják be a Halottak Könyvéből, számtalan terrakottából, bronzból illetve kőből készült szobrocska mutatja be az óegyiptomiak halotti kultuszát. Több szobor és kép tanúskodik arról is, hogy az egyiptomiaknak a túlvilágban is dolgozniuk kellett.

Az előkelők temetkezési helyein ezért szolgáikat ábrázoló "kisplasztikákat", úgynevezett saubatikat helyeztek el, hogy helyettük dolgozzanak, ha szükséges. Mihály Mária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta, hogy a múzeum 2006-ban ünnepelte megnyitásának 100. évfordulóját, s akkor döntötték el, hogy a gyűjteményből olyan tematikus anyagokat állítanak össze, amelyeket be tudnak mutatni a vidéki múzeumokban is. Ennek a törekvésnek az egyik állomása a békéscsabai kiállítás, amely sorban már a hetedik.

Domokos László, a fenntartó megyei önkormányzat elnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy a közelmúltban felújított Munkács múzeum teljesítette a várakozásokat, hiszen elnyerte 2007-ben az Év múzeuma, majd pedig a Vendégbarát múzeum címet. Tavaly a tatárjárásról szóló kiállításukat például majdnem 20 ezren látták. A mostani kiállítást május 24-ig tekintetik meg az érdeklődők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.